Дата и час: 07 Сеп 2010 15:40

Правила на форума

Натиснете за да видите правилата

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: Масла в двигател и силовото предаване- Какви?
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2010 21:53 
Аватар

Град: София
Телефон: 0883-352-237
Автомобил: ВАЗ 2101
Пуснах търсачката ,но не намерих точно такава тема.

Наскоро се сдобих с Нива 21214 - октомври 2006та е регистрерана за първи път.
И както се прави с кола купена на старо-сменят й се консумативите.
Колата е на 27000 км ,но се оказа че маслото в двигателя е под минимума.
Мисля да й сипа ново масло и да я засека дали ще го похапва. Лесно мога да видя какво масло препоръчват руснаците,но предпочитам да чуя мнинея за масла от които сте доволни и които са най-полезни за колата така да се каже :) Готов съм да се бръкна някой лев повече,но да знам че карам с правилното масло.

Същото важи и за раздатката,ск.кутия и дифовете. ЕР-90 ли да наливам,или има и нещо по-добро.

Общо взето възнамелявам да сменя всички масла,без това в хидравликата (признавам си - не знам дали там се сменя и ако ДА - как се сменя)

Благодаря ви предварително.

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Масла в двигател и силовото предаване- Какви?
МнениеПубликувано на: 20 Апр 2010 22:44 
Аватар

Град: Сливен
Телефон: 08ХХ-ХХХ-ХХХ
Автомобил: Друг
Ессо от СФА, Мотул, Елф от Рено, Тотал от Ситроен, филтри задължително на пурфлукс.

мод: това 5W40 е вреден съвет, изтрито.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 20 Апр 2010 23:25 
Член на Лада Клуб България
Аватар

Град: Лакатник
Телефон: 0899-874-676
Автомобил: ВАЗ 21104
Предполагам че на всички Лади в хидравликата слагат едно и също и само се долива, ако е така то е като този цитат:
Цитат:
Повторюсь "Жидкость, заливаемая в гидроусилитель руля рассчитана на весь срок его службы и,
при отсутствии течи, долива и замены не требует. В автомобиле ВАЗ 21120 в ГУР используется жидкость
Pentosin Hydraulic Fluid CHF 11S VW52137." - это ответ АВТОВАЗА на мой вопрос что заливать.
Сам доливаю "ГИДРОМАСЛО марки А" поправлюсь доливал последний раз летом.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2010 08:11 

Телефон: 0878-605-583
Автомобил: ВАЗ 21217 4х4 Нива
За трансмисията: това ЕР-90 го забрави. В трансмисията на Нива масло под 20лв/л се налива само за да се прибереш. Иначе ще ти ходи по нервите.

Скорости: Вискозитетен клас 75W90, трябва да покрива стандарта API GL-4
Раздатъчна кутия и диференциали - 75W90, трябва да покрива API GL-5

Важно: Не всички масла, които имат GL-5, покриват и изискванията за GL-4, това е рядкост. В Нивовската трансмисия обаче е най-добре да се използват именно такива. Примери:

Texaco Multigear S 75W90
Приста Ultragear 75W90 http://www.prista-oil.com/index.php?rt= ... d=278&l=bg

Какво се случва, когато в скоростите се сипе масло, което не покрива GL-4 - умират синхронизаторите.
Какво се случва, когато в диференциалите се сипе масло, което не покрива GL-5 - износват се бързо и почват да вият.
РК е по-държелива на маслени издевателства, но вие не настоявайте.

Още едно важно нещо: масларите имат вредния навик, при проверка на маслото в скоростите, да видят, че маслото е 4-5мм под нивото на пробката и да обявят, че няма нужда от доливане. Това е погрешно и скоростите страдат от това. Ако маслото не капе от наливната пробка, ИМА нужда от доливане.

Ако за цялата трансмисия се използва един вид масло, за смяна навсякъде трябват общо 4.8 литра (т.е. купете си 5л). Сменят се трансмисионните масла на 30000км - т.е. сега им е ред.

За двигателя:
В този двигател 5W40 и 0W40 не се използват, от тях страда обтегачът на веригата. Правилното масло е 10W40, а ако си скръндза - 15W40. Ако си уцелил вискозитетния клас, неподходящи масла за двигателя на Нива просто не се продават. 3.8 литра събира двигателят и се сменя на 10000км.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2010 08:32 
Аватар

Град: Сливен
Телефон: 08ХХ-ХХХ-ХХХ
Автомобил: Друг
Ясене, аз обслужвам на съседа ми Нивата с такова двигателно масло вече 40 000км и за сега няма оплаквания /мотора е на 93 000 км в момента. Не се и съмнявам в твоите доводи и щом казваш, че си прав значи да сменям маслото /вискозитета/?

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2010 09:34 
Аватар

Благодаря много на Ясен ,за неговите съвети. Между другото токо хубавого е описал,че ще е полезно темата да се направи като "важна"

Значи ще купя 5 литра Prista Ultragear за силовото предаване. От този линк ,който ми даде следва че офиса им е тук
Bulgaria - Sofia
Prista Oil Holding EAD
SOFIA 1407 20,,Zlaten rog"str.20,ofice 9
tel:+359 2 9620110
+359 2 9621532
fax:+359 2 8689476
e-mail:office@prista-oil.bg

http://www.bgmaps.com/map.aspx?sid=bbb5 ... c1d3&tip=1

(Копираните данни не са с рекламна цел)

Благодаря и на curse_m за пояснението. Дано не се налага да се долива в хидравликата.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2010 18:02 

Телефон: 0878-605-583
Автомобил: ВАЗ 21217 4х4 Нива
Пояснявам:

Двигателите ВАЗ с хидравличен обтегач на веригата (т.е. пълноинжекционните) не работят добре с масла 0W и 5W. Не е фатално, но производителят все пак препоръчва 10W. Ако обтегачът досега не се е разтропал, явно няма проблем. По-старите двигатели (карбураторни, моноинжекционни) нямат хидравличен обтегач и свързния с него проблем. Те идеално работят с 5W и 0W - проверено на моята.

Ако ще купуваш масло на Приста, някъде из Форума има адрес на магазина, в който клубните членове получават отстъпка. Той беше някъде на Ботевградско шосе. На ул. Златен Рог май няма магазин, а само шефове. Иначе, маслото го има в бензиностанциите Петрол на цена около 20лв/л. Има и минерални трансмисионни масла на Приста, те са по-евтини - не се навивай за тях, особено за скоростите.

За двигателя: Приста Ultra 10W40 и 5W40 - синтетично моторно масло, ползвал съм в моята. Яде го, сега ползвам първото от двете. Но нивовския двигател на масла не е капризен. Не е грях да му се налее и полусинтетично, и минерално от по-хубавите. В посока M10 / M16 недей да разсъждаваш - пак ще върви, но е мърлявина.

За скоростите: в тях по каталог се налива някъде 1.3л (не съм сигурен). Добре ще направиш, ако намериш как да я наклониш и да налееш повече - изобщо няма да ти се сърди. Поне 2л масло безгрижно изпива, но толкова много може да се налее само на свалена скоростна кутия или да вдигнеш колата с hi-lift jack, в който пък случай е малко опасно да се пъхаш отдолу.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 21 Апр 2010 18:31 

Телефон: 08XX-XXX-XXX
Автомобил: ВАЗ 2105
Специално търсих оторизиран магазин на Приста в София(не исках да купувам от бензиностанции). Най-удачния вариант, който открих, е на този магазин: http://licos-oil.com/bg/contact
Изглежда цивилизовано и подредено.
Като отиваш внимавай с работното време на магазина, че е много шантаво. Затваря май към 16.00 часа. Аз така и не купих масло от там де, бяха затворили. :lol:

Поздрави, и много безаварийни с Нивата.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2010 15:23 
Аватар

Град: Троян
Телефон: 0878-288-957
Автомобил: ВАЗ 2108
За магазина на Приста . Точно там кадето си посочил имаме отстъпка.
Ако магазина не работи , трагаш пеша посока ОМВ то и някаде от ляво ще има място кадето по едни стълбички отиваш зад зградата. Там отдолу и е офиса, и има хора до по късно.

Върнете се в началото
 Профил  

МнениеПубликувано на: 16 Авг 2010 21:36 
Аватар

Днес бях в горепосочения магазин и останах много доволен от обслужването и от отстъпката. Взех Пристата,защото беше по-евтино. Даже и календари ми подариха. Други ден ще ходя при 1 приятел да сменяме маслата и ще се пробвам да "задавя" СК ,както Ясен ме посъветва. Взех си 1 шприц на BETA,мисля че ще ми свърши добра работа.

ПС. Изглежда ще стана редовен клиент. 8-)

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Препоръчваме Ви: