ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Лада НА 50!

Всякакви по смисъл и значение теми / The foreign users are welcome to post their messages in this forum
Потребителски аватар
milev86
PR на ЛКБ
Мнения: 544
Регистриран: 19 май 2008
Репутация: 23
Местоположение: вилна зона Побит Камък, Софийска оКолия
Автомобил: ВАЗ 21079
Контакти:

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Лада НА 50!

Мнение от milev86 » 20 апр 2020 07:17

На 19 април 2020 г. се навършиха 50 години от производството на първия автомобил Лада в завода на ВАЗ, на река Волга, в град Толиати!
В чест на празника си позволих да ви подаря нещо нестандартно и забавно за четене и се надявам да ви хареса.
Приятно четене!


* * *


“Как се роди тази любов, няма да питам - не искам да зная...Зная, че друго в този живот, няма след Теб, да пожелая!...”

Л, като Любов! Л, като Лада!

За много хора Лада е автомобил от миналото, заедно с който хората си спомнят за дълги пътувания, море, малки деца, плажни чадъри, касети с компоти, жега, миризма на бензин и легнали под нея мъже в сини работни дрехи...
За други, обаче, освен това, Лада е начин на живот, съдба, вярна Приятелка...Сега, служейки си с оръжието на художествената литература, ще Ви представя по нестандартен начин, коя е Лада, как се появява и защо крие в себе си този чар, тази притегателна мощ, този противоречив характер и своенравност...
...тук трябва да търсим първопричината, която е олицетворена от родителите на нашата лирическа героиня, а именно...
...Майка й и баща й се запознали в едно знойно лято, на 15 август 1966 г; в Москва.
Той - строен, рус и светло-синеок руснак, широкоплещест, висок малко над 190 см, със здрави ръце и вдъхновяващ поглед.
Тя - висока, чернокоса италианка, с пъстри очи, малко над 175 см, смугла кожа и високосводни стъпала. Срещнали се случайно. Тя била в командировка и разглеждала с интерес съветската столица, а той - току що приключил смяната си, излизал от малък служебен вход, на подлеза, на метрото. Пленен от красотата, но и от аромата й, младият руснак хукнал след перфектно дефилиращата инталианка и хванал нежните й рамене. Обърнал я към себе си и целунал ръката й. Младото момиче било изненадано, но трогнато от смелостта на смелия странник.
- Как тебя зовут, мисс?! - избълвал бързо на руски, младокът!
- Пер фаворе?! - смеейки се силно, уклончиво отговорила младата италианка.
- Ой! Сук...вот...Уоцор нимя?! - пробвайки се на нещо като английски да попита младежа?!
- Каписко ил русо! - смеейки се още по-силно, започнала да флиртува девойката! - Фелисити! - пърхайки с извитие си мигли, отговорила красивата дама.
- Ванюша! - нескопосано отговарил младия левент,трансформирайки, идиотски, целувката от преди малко, в дърварско ръкостискане! Въпреки това, обаче, той излъчвал мъжественост, сигурност и увереност! Предложил й да повървят заедно по московските улици и моментално купил по сладолед от близката сладоледена количка...
- Вот, оно для тебя! - още по-идиотски и нескопосано, пляснал сладоледа в нежната ръка на смуглата италианка. Тя тръгнала плахо след Ванюша. Ближейки все по-безсрамно сладоледа си, обаче, с дебелия си,но същевременно изключително привлекателен език, Фелисити бързо се окопитила, слушайки в захлас всичко, което високия, все още Непознат, й разказвал...
Той - обикновено момче от град Ставропол, но от необикновено и относително заможно семейство. Старателно, но почти неуспешно се опитва да се справя сам в живота. Така, от скоро, възползвайки се от месторождението на баща си, Ванюша се преместил в Москва. Работил като машинист в московското метро и играел за най-силният европейски хокеен тим тогава - ЦСКА (Москва). Красавец, с живи очи и атлетично тяло. Макар и на пръв поглед малко припрян и нескопосан, Ванюша демонстрирал увереност в действията си и увлякъл бързо младата италианка, с харизма и чар.
Тя му разказала, че е от Торино - кокетен град в северозападна Италия. Художничка, която, обаче, се занимава и с мода. Наскоро спечелила местен конкурс за красота. Двете й занимания, я накарали бързо да се захване с това, да бъде дизайнер. Руския, понаучила покрай баща си, завършил късно университета, в съседна Генуа, със специалност “електронен инженер”. Той бил страстен привърженик на актуалния тогава Юрий Гагарин. Бил научил перфектно руски, а Фелисити схващала бързо. Тук в Москва била по работа, а и обещала на баща си да му купи от онези “дженте ди леньо”, които влизали една в друга... а утре, пък искала да хване влака и да отиде на разходка до Ермитажа във “Венеция русса” - Ленинград.
Неусетно Фелисити преобърнала разговора и започнала да бърбори повече и от Ванюша. Чувствала се прекрасно и сигурно в компанията на вече все повече “набиращият скорост” млад мъж...
...Какво се е случило между тях в следващите дни, Историята мълчи!...само казва, че Ванюша зарязал подземните влакове за няколко дни и хукнал да показва своята си Венеция, на новата си италианска любов...
...Броени седмици след това, Фелисити се преместила постепенно да живее при Ванюша, който от своя страна, пък, решил да се върне обратно в Ставропол, зарязвайки и влаковете и хокея... Две решения, на двама млади, но очевидно силно влюбени младежи, граничещи с лудостта. Тя пък от своя страна, граничеща с любовта...
...За по-малко от 3 години, Ванюша, вдъхновен от младата си и красива, вече съпруга - Фелисити, изгражда дом за чудо и приказ, на мястото на старата фамилна къща на майка си, на река Волга. Домът си станал същинско имение и логично се сдобил, дори, с име. Кръстили го “Тольятти”. В чест на първия подарък, който Ванюша подарил на Фелисити - дървена матрьошка или както тя й казвала “дженте ди леньо”. Тогава младата италианка кръстила тази играчка на любимия италиански радиоприемник на баща си - марка “Togliatti”, по който той слушал радиопредавания от СССР. Връзката на италианското семейство, на Фелисити, с родината на Ванюша...Въпрос на време било, любовта между смуглата италианка и дръзкия руснак, да се трансформира и материализира...
...И така, на 19 април 1970 г., по стечение на обстоятелствата, в имението си, Фелисити родила първата рожба на младото семейство. Бебенцето се родило с черен кичур, като косите на майка си и с морско сини очи - като тези на баща си. Било толкова красиво, че го кръстили Лада! Славянската Богиня на красотата. Ванюша бил толкова вдъхновен от дъщеря си, че сам й сковал креватче, във формата на лодка с платна. Стаята на Лада имала директен изглед към река Волга, където често минавали бавно и гордо, именно такива платноходки. А и все пак не трябвало да пренебрегва и Фелисити. Името на бебето, на латински, започвало с “L”, а платноходката имала именно формата на тази буква.
Лада растяла живо и буйно дете. Взела с шепи от красотата на майка си Фелисити. Нейната грация, магнетизъм и финес, с годините, започвали да се настаняват все по-трайно в поведението на детето. Ванюша, освен с креватчето си, не могъл да се похвали кой знае с колко свои черти, в личността на дъщеря си, но пък бил най-голямата опора, приятел и идеолог на новоразвиващата се малка чаровница Лада.
Ванюша издържал изцяло семейството си, работейки здраво и осърдно в родния си град. След няколко години изградил водноелектрическа централа, близо до “Тольятти”, захранвана от река Волга, като по този начин дал работа на много хора от околните села, а в последствие и изнасял електричество за голям брой населени места в района и извън него!
Фелисити, паралелно с майчинството си, успяла да се развие и като художник и дизайнер. Открила малка галерия в града, където показвала картините си, а сериозно количество от моделите й на дрехи, били изкупувани бързо от модни къщи, в родната й Италия.
...И така, със съвместни усилия, Фелисити Делла Торе и Ванюша Корольов, отгледали и възпитали своята рожба - Лада Корольова. С течение на годините и съзряването си, Лада се превърнала във вдъхновение и символ на красота и интелект не само в двете си родини - СССР и Италия. За нея разбрала и почти цяла Европа и голяма част от латинска Америка. Силният й ген, съчетавайки в себе си неземенната италианска красота, грация и страст на майка си, партнираща си с руската гордост, дързост и непримиримост на баща си, премесвайки се с високо моралното възпитание, създават от Лада легенда. Фактор, която вдъхновявайки стотици хиляди и до днес, смело и чаровно управлява голямата си, вече платноходка, порейки водите, устремена смело към бъдещето! (heart)

Потребителски аватар
milev86
PR на ЛКБ
Мнения: 544
Регистриран: 19 май 2008
Репутация: 23
Местоположение: вилна зона Побит Камък, Софийска оКолия
Автомобил: ВАЗ 21079
Контакти:

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Лада НА 50!

Мнение от milev86 » 04 май 2020 07:39

Като част от Юбилея тази година, освен с експерименталния разказ от по-горе, с Нова телевизия направихме един репортаж, който може да видите тук:

https://nova.bg/news/view/2020/05/03/286838/

А иначе, Радослав Желев (Frysco) написа статия за вестник 168 часа.
received_636007453644165.jpeg
Е тва е за сега. Действаме все така.
Прикачени файлове
received_2739071539555104.jpeg

Потребителски аватар
Денис И.
Председател на ЛКБ
Мнения: 6976
Регистриран: 01 март 2008
Репутация: 124
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 21099
Контакти:

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Лада НА 50!

Мнение от Денис И. » 04 май 2020 12:45

Браво момчета!
http://www.ladaclub-bg.com - новини, статии, полезна информация, рекламни материали

Потребителски аватар
Viper
Член на Лада Клуб България
Мнения: 1167
Регистриран: 09 август 2012
Репутация: 27
Местоположение: Русе
Автомобил: ВАЗ 2106
Контакти:

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Лада НА 50!

Мнение от Viper » 04 май 2020 21:02

Браво, страхотно интервю и страхотна статия.
Милев ще го черпя една бира, защото е единствения човек освен мен, който съм чул да казва "Ладата е италианска кола, с руски привкус" :cheers:
Газ до ламарината.... и т'ва е!

милен
Член на Лада Клуб България
Мнения: 75
Регистриран: 21 април 2008
Репутация: 4
Местоположение: Габрово
Автомобил: ВАЗ 21061

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Лада НА 50!

Мнение от милен » 05 май 2020 22:10

Респект. Почерпка за Коцето и от мен.

Потребителски аватар
tojaga
Член на Лада Клуб България
Мнения: 1628
Регистриран: 23 февруари 2008
Репутация: 74
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 21083

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ! Лада НА 50!

Мнение от tojaga » 06 май 2020 17:43

Евала! Само не ми е ясно, какво прави моята снимка в мнението на Милев, а при отварянето и се отваря това, което трябва!

Отговори

Върни се в “Общи приказки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта