Училище за родители

Всякакви по смисъл и значение теми / The foreign users are welcome to post their messages in this forum
verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 26 сеп 2015 14:56

Как да възпитаваме морал у децата?

Ричард Уайсбърд, психолог от Харвард, стратира проект Making Caring Common, който цели да научи децата да са добри едно към друго.

Всеки родител си мисли, че точно на това учи децата си. Очевидно не е точно така според последното изследване на екипа, който участва в проекта. (Тук можете да разговаряте по темата директно с Ричард Уайсбърд чрез онлайн чат.)

Според 80% от младежите, участвали в изследването, родителите им са били заинтересовани повече от това дали те са успели и щастливи, а не от това как се отнасят към другите.

Екипът на проекта има няколко съвета към родителите за това как да отгледат деца, които ще станат отговорни, възпитани и отнасящи се с уважение към хората около себе си възрастни. Защо това е толкова важно? Защото така се възпитава морал, казва Уайсбърд.

“Децата не се раждат добри или лоши, ние трябва да ги възпитаме да бъдат такива”, допълва той.

Ето техните 5 стратегически стъпки за това как да възпитаваме морал:

1. Уверете се, че грижата за другите е сред приоритетите на детето
Защо? Родителите са склонни да приоритизират щастието и успехите на децата си на всяка цена. Но децата трябва да се научат да балансират своите нужди с тези на хората около тях, независимо дали става въпрос за прехвърляне на топката към съотборник в час по физкултура, или решението да застанеш зад приятел, който е обект на тормоз.
Как? Децата имат нужда да чуят от родителите, че грижата за други хора е нещо важно. От голямо значение е това да имаме високи етични очаквания от тях, като например – да спазват своите обещания, дори ако това ги прави нещастни.
Опитайте това:
• Вместо да казвате на детето си: “Най-важното нещо е ти да си щастлива/а”, напомняйте му, че е също толкова важно да показва уважение.
• Уверете се, че децата се държат възпитано с другите, дори когато те са уморени, разсеяни, или ядосани.

2. Осигуряване на възможност на децата да практикуват грижовност и благодарност
Защо? Никога не е твърде късно да станем добри, но това няма да се случи само по себе си. Децата трябва да практикуват грижа за другите и изразяване на благодарност към тези, които се грижат за тях. Проучванията показват, че хората, които имат навик да изразяват благодарност, е по-вероятно да бъдат щедри, състрадателни, щастливи и здрави.
Как? Да се научим да изразяваме благодарност е като да се научим да играем някакъв спорт или да свирим на инструмент. Ежедневното повторение – дали това е помощ на приятел с домашните, помощ с работата у дома или друго, става втора природа и развива и усъвършенства капацитета за отдаване на грижи за околните.
Опитайте това:
• Не възнаграждавайте детето за всеки акт на услужливост, като почистване на масата след вечеря. Ние трябва да очакваме децата ни да помагат у дома, да са мили с братята и/или сестрите си и да се държат любезно със съседите. Само необичайните жестове трябва да се награждават.
• Говорете с детето си за несправедливостта, за хората, които не показват загриженост към другите, за лошите постъпки – то неминуемо ще стане свидетел на такива или ще чуе за тях по новините.
• Направете благодарността ежедневен ритуал по време на вечеря, преди лягане, в колата или в метрото. Просто благодарете на тези, които са добри към нас и другите, с малки и големи жестове.

3. Разширяване кръга на загриженост
Защо? Почти всички деца са добри и ги е грижа за малък кръг от хора – техните семейства и приятели. Нашето предизвикателство като родители е да помогнем на нашите деца да се научат да се грижат за някого извън този кръг – като новото момче в класа, като някой, който не говори езика им, охраната в училище или някой, който живее в далечна страна.
Как? Децата трябва да се научат да се вслушват внимателно и в тези, които се намират в непосредствена близост до техния кръг. Хубаво е да им покажете как техните действия влияят на много хора, дори извън този социален кръг. Особено в днешния глобален свят децата трябва да се научат да разбират хората, които имат много различна култура и живеят в общност, различна от тази на детето.
Опитайте това:
• Уверете се, че децата ви са положително настроени и признателни към всички хора в ежедневния им живот като шофьора на автобуса или продавачката в магазина.
• Насърчавайте децата да се грижат за тези, които са уязвими.
• Използвайте истории от вестника или новините, за да насърчите детето си да мисли за трудностите, пред които са изправени децата в други държави.

4. Бъдете силен морален пример за подражание и ментор
Защо? Децата се учат на морал и ценности, като гледат действията на възрастните, които уважават. Също така те се учат на ценности като разсъждават над етични дилеми, например: “Трябва ли да поканим новото съседче на рождения ми ден, ако най-добрият ми приятел не го харесва?”
Как? Да бъдеш морален пример за подражание и наставник означава, че ти самият трябва да практикуваш честност, справедливост и грижовност. Но това не означава, че трябва да сме перфектни през цялото време. За да ни уважават и да имат доверие в нас нашите деца, ние трябва да признаем грешките си.
Опитайте това:
• Бъдете модел за подражание, като доброволствате веднъж месечно. Още по-добре – направете това заедно с детето си (платформата TimeHeroes в България събира на едно място много каузи, които имат нужда от помощта на малки и големи).
• Дайте на детето си етична дилема по време на вечеря или го попитайте за такива, с каквито то се сблъсква.

5. Помагайте на децата да контролират разрушителните си чувства
Защо? Често над положителните чувства надделяват гневът, срамът, завистта или други негативни такива.
Как? Ние трябва да научим децата, че всички чувства са нормални, но някои от начините за справяне с тях не са.
Опитайте това:
Ето един лесен начин да научите детето си да се успокоява в моменти на гняв: помолете го да спре за секунда, да поеме дълбоко въздух през носа и да издиша през устата, като брои до пет. След това, когато видите, че е разстроено, напомнете му за този малък трик и дишайте заедно, докато се успокои. След известно време то ще започне да прилага тази техника само̀ и така ще може да изрази чувствата си в дадена ситуация по подходящ начин.

verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 10 окт 2015 13:41

Децата индиго – опасна заблуда?
Мнението на педиатъра д-р Павлина Андреева

http://www.edna.bg/za-roditeli/deca/dec ... da-4629343

verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 20 окт 2015 01:08


verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 22 окт 2015 13:52


verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 05 ное 2015 02:19

Единен фронт във възпитанието на децата

http://www.bg-mamma.com/index.php?actio ... le;id=4794


Как да предпазим децата от хазартните игри

http://www.bg-mamma.com/index.php?actio ... le;id=4709


Как да помогнем на плахото дете

http://www.bg-mamma.com/index.php?actio ... le;id=4257

Потребителски аватар
vladislavhristov
Мнения: 17
Регистриран: 10 октомври 2015
Репутация: 0
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 2103

Училище за родители

Мнение от vladislavhristov » 13 ное 2015 19:59

За съжаление, много от родителите възпитават децата си по един начин, който смятат за правилен, но често се случва и те да сгрешат, ето защо трябва да дават свобода на дечицата си, за да могат да се поучат от грешките си и да намерят правилният път.

verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 14 ное 2015 00:59

Свобода, но в определени граници. Все пак те не са изградени личности и нямат достатъчен житейски опит. Моят баща винаги ми се е карал на тема грешки и е настоявал да не стигам дотам, че да се уча от грешките си. Тоест по-добре е да внимаваме, да питаме и да не грешим. Оскар Уайлд е казал, че глупавите се учат от своите грешки, а умните от чуждите. А онези, които не се учат дори от своите как да ги наречем? Вярно е, че ако направим грешки и се поучим от тях е по-назидателно, отколкото, ако се оставим другите да ни предпазят. И боли повече....Дори веднъж наш духовник в една проповед се изказа в посоката. Всички сме грешни, но трябва да се стремим да не грешим. Тогава грешките и загубите ни ще бъдат по-малко.

verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 16 ное 2015 14:10


verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 20 дек 2015 04:02


verde
Мнения: 1564
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Училище за родители

Мнение от verde » 06 май 2016 02:06


Отговори

Върни се в “Общи приказки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта