Гражданска отговорност 101

Всякакви по смисъл и значение теми / The foreign users are welcome to post their messages in this forum
Mitko_21061
Мнения: 71
Регистриран: 14 октомври 2015
Репутация: 5
Местоположение: Пловдив/София
Автомобил: ВАЗ 21061

Гражданска отговорност 101

Мнение от Mitko_21061 » 09 яну 2018 18:49

Колеги,

Не намерих тема за новите промени по застраховките ГО, които се готвят, а всъщност май май са си сготвени и доста добре подправени на вкус вече готови за сервиране. Навсякъде се говори за "бонус-малус", 50% по-евтини застраховки за изрядни водачи и тем подобни. Има няколко момента, които лично аз не мога да си обесня и не намирам информация за тях. Нека да направим една дискусия и особено ако има някой така по-навътре в материята смятам, че ще е много полезно да сподели какво ни чака. Също така опит и от държави в белия свят няма да е излишен.

Нещата, които мен малко ме вълнуват:

1. Ако съм "джигит" с много нарушения и плащам 600 лв. застраховка, правя си първа вноска, продавам колата и застраховката си остава с нея. Продавачът е "изряден" шофьор и го нагърмявам с 600 лв. ГО. Ще се преизчислява ли застраховката при покупко-продажба?

2. Аз например имам две коли. Нагърмявам си глоби и блъскам хора и тем подобни и за следващата година отивам с роднина без нарушения, прехвърлям му колите и си плащам "наполовина" на нещо си ГО и си свиркам. Газя мачкам, застраховката ще си ми седи БОНУС. Къде отива цялата идея? Всички коли ще си ги регистрираме на баби, дядовци и други, които не карат и всички ще сме на БОНУС.

3. При сегашната схема с ГО, да се изчислява на база кубатурата на двигателя и други фактори, които влиаят в доста по-малка степен, как искат да вкарат историята на водача. Нещата, които говорят в момента, лично на мен, ми се връзват повече с една по-друга система, в която застраховката е лична и се изчислява на база моите деяния като шофьор, а не собственик на автомобила. За мен логично е да се премахне застраховката на автомобила и да се въведе застраховка на шофьора. Независимо в коя кола се качиш знаеш, че си имаш личната ти застраховка и си караш каквото ти се наложи, без да мислиш дали дядо си е подновил гражданската като караш буркани с ремаркето.

4. Да те наказват два пъти за едно и също нарушение? Не е ли малко противозаконно?

5. Застраховайки шофьора, най-накрая да се признае, че не е проблемът в това колко е мощна колата, а кой и как я кара. Караш 5.0 V8 и си плащаш 100 лв. ГО защото си караш като нормален човек, а с комари 1.0 като мачкаш наред и се блъскаш, плащай 1000 лв.

Гърми се в медиите от месеци за тия бонус-малус дивотии, обаче никой не съобщава цялостната идея каква е и на практика какво ще се случи. Някои хора около мен се радват,че 2019 едва ли не ще платят наполовина на сега и много им се радвам и завиждам на лекото мислене. Щастливци.

Та какво ви е мнението по въпроса с новите "промени"?

Потребителски аватар
amitko
Мнения: 369
Регистриран: 30 декември 2008
Репутация: 31
Контакти:

Гражданска отговорност 101

Мнение от amitko » 12 яну 2018 23:00

Мисля, че според тълкуването на нашите закони щета се причинява от автомобила, а не от водача. Например ако поради техническа неизправност автомобила избухне, докато е паркиран и причини щети на други, то тогава няма как водача (собственика) да поеме вината.

Потребителски аватар
Viper
Член на Лада Клуб България
Мнения: 1144
Регистриран: 09 август 2012
Репутация: 26
Местоположение: Русе
Автомобил: ВАЗ 2106
Контакти:

Гражданска отговорност 101

Мнение от Viper » 13 яну 2018 02:13

При нас пак ще стане половинчата работа, но е фактор, че големите автомобили имат по-голяма предпоставка за ПТП, например в германия... автомобилите с най-скъпи застраховки са мерцедес, бмв и ауди, причината за това е, че те са най-често крадени и най-често ПТП-та са причинени от тях, сякаш при изчисляването там използват статистики за отделните марки, модели, кубатури, цени, години и т.н.
Например ако се повиши значително застраховката на Голф 4ка ТДИ и БМВ 316, за сметка на други марки, които по-рядко са причини за ПТП ще е чудесно.
Там хората са го измислили и доизмислили. А при нас пак ще стане "абе свършихме нещо, ама...."
Газ до ламарината.... и т'ва е!

verde
Мнения: 1547
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Гражданска отговорност 101

Мнение от verde » 15 яну 2018 02:25

Понятието ГО се появи преди 20г. и веднага стана задължителна, а от задължителна Каско стана по желание. В онези години тя не се наричаше Каско и се плащаше заедно с данъка за колата. Това сме го коментирали неведнъж със застрахователи и те нагло го оспорват! Твърдят, че ГО винаги е била задължителна при положение, че я нямаше като название! Всичко това се случи, защото е в интерес на застрахователите.
Нормално е всяка кола да има задължително каско, а не ГО. Защото, ако някой я блъсне без да го видим или хвърли нещо по нея от висока сграда се очаква да получим обезщетение. Задължителното каско ще покрие щетите на пострадалите, а все пак повечето коли няма да бъдат сред тях. Да се застрахова отговорност е нагло! Който е нарушител, да плаща глоби и да остава без книжка. А не да се търси неговата застраховка да покрива чужди щети, защото може и да избяга от произшествието......Тогава кой ще плаща?
Някои ще възразят, че ГО покрива и щети на пострадалите......Валя Ахчиева се занимаваше със случай на счупен крак на жена, която е била в градски автобус. Разигравали я с месеци и не искали да и платят......

Потребителски аватар
Viper
Член на Лада Клуб България
Мнения: 1144
Регистриран: 09 август 2012
Репутация: 26
Местоположение: Русе
Автомобил: ВАЗ 2106
Контакти:

Гражданска отговорност 101

Мнение от Viper » 15 яну 2018 04:55

Работата с ГО и Каско е малко меч с 2 остриета, в единия случай като плащаш - плащаш за застраховка на щетите на другите, в другия плащаш за застраховка на собственото си ППС, много интересно би станало ако скутер се блъсне в последен модел S класа, застраховката на скутера за 10 години не покрива дори само счупен фар.
Газ до ламарината.... и т'ва е!

Потребителски аватар
0gn
Мнения: 387
Регистриран: 11 април 2008
Репутация: 84
Местоположение: Стара Загора
Автомобил: ВАЗ 21013

Гражданска отговорност 101

Мнение от 0gn » 15 яну 2018 09:39

Какъв е проблема? Искаш каско, на ти каско, искаш ГО, на ти ГО. А нарушителите с ГО и без ГО, пак си плащат глобички и им взимат точици. Застрахователите си носят тяхния риск, но в повечето случаи прецакани са водачите :whistle:

Mitko_21061
Мнения: 71
Регистриран: 14 октомври 2015
Репутация: 5
Местоположение: Пловдив/София
Автомобил: ВАЗ 21061

Гражданска отговорност 101

Мнение от Mitko_21061 » 15 яну 2018 14:31

Добре де, ако имаме каско и ГО, блъскат ни отзад, нямаме вина. По ГО логика, от застраховката на виновния трябва да ни изплатят от неговата застрахователна компания обезщетение. Тогава от моето каско ще ми изплатят ли и те нещо? Според мен, логичното е и те да ни изплатят обезщетение, все пак имаме 2 застраховки, 2 такси, 2 полици и тем подобни.

А относно примерът за избухналата кола, въобще не си представям ако някоя кола избухне до моята, някой да ми даде обезщетение за щетите заради ГО, която съм си платил. :( Да не се случва де

Потребителски аватар
Денис И.
Председател на ЛКБ
Мнения: 6934
Регистриран: 01 март 2008
Репутация: 121
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 21099
Контакти:

Гражданска отговорност 101

Мнение от Денис И. » 15 яну 2018 15:34

Митак, нещо не ги разбираш нещата. ГО е застраховка, която ти плащаш за да застраховаш отговорността. Т.е. плащаш 200 лв ГО, за да се застраховаш, че ако удариш последен модел Ауди и ремонта му е 30000 лв, то няма да ги платиш ти, а застрахователната ти компания. Твоите щети си ги покриваш ти, а ако имаш Каско, то ще ти ги покрие. Каското те застрахова теб и колата ти, а ГО, другите, ако си причинил щети по твоя вина.

Тъй като при общото застраховане, каквото е Каско и ГО, не може да се изплащат две премии за едно и също събитие, то ако не си виновен ти и имаш и Каско и виновния има ГО, то ти си избираш, кой да ти покрие щетите, най-често този с по-голямата оценка на щетите, естествено :)
http://www.ladaclub-bg.com - новини, статии, полезна информация, рекламни материали

Потребителски аватар
Стаменов
Мнения: 117
Регистриран: 24 май 2008
Репутация: 24
Местоположение: София
Автомобил: ГАЗ-24 Волга

Гражданска отговорност 101

Мнение от Стаменов » 15 яну 2018 21:21

Понятието ГО се появи преди 20г. и веднага стана задължителна...
Понеже не разчитам на псевдо-спомени (мои или чужди), градски легенди и откровени партенки:
IMG_1002.JPG
*Практически наръчник на автомобилиста, ДИ Техника, София 1976

Толкоз по въпроса дали имало или нямало ГО, Каско, как се казвали и т.н. Единственото, което не отричам, е че наистина допреди време се плащаха с данъците.

verde
Мнения: 1547
Регистриран: 25 април 2008
Репутация: 31
Местоположение: София

Гражданска отговорност 101

Мнение от verde » 16 яну 2018 14:29

Тук се чудя как да възразя. Тези понятия не бяха придобили гражданственост, както днес. Ако ги е имало според написаното, е доста вероятно Каско и ГО да са били слети в една, която се плащаше заедно с данъка. Тогава се говореше за застраховка на колата и толкова. А каква е тази Злополука? За нея съвсем не съм чувал. И за предишните 2 не бях до 1997г.

Другите застраховки в онези години бяха на жилището и живот.

И още......Преди около 40г. приятел на баща ми уби в катастрофа жена си. Нейните родители започнаха да го съдят, но после се отказаха. Дали за получили обезщетение от ДЗИ заради ГО не зная и вече няма как да разбера. Но и други такива случаи си спомням-дела за обезщетение при катастрофа за загинали или сериозно пострадали.

Отговори

Върни се в “Общи приказки”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 3 госта