Спирачни цилиндри марка "Фенокс"?

Всякакви по смисъл и значение теми / The foreign users are welcome to post their messages in this forum
verde
Регистриран: 25 април 2008

Мнение от verde » 03 авг 2024 16:57

Уважаеми колеги, въпросът ми е доволни ли сте от тази марка?

През годините в различни теми бяха споменавани, но в момента не намирам темите и не мога да се ориентирам доволните ли преобладават или недоволните.

Налага ми се да сменям предните цилиндри и разбрах, че от тази марка са двойно по-евтини спрямо оригиналните, но какво е качеството им?

Потребителски аватар
LADA-2107
Член на Лада Клуб България
Регистриран: 13 април 2008
Контакти:

Мнение от LADA-2107 » 05 авг 2024 09:42

От 2006 година се занимавам с Лади, Фенокс винаги са били боклици. Чувал съм, че "по-ранни години" са били добри, но не знам дали е вярно. Това се отнася основно за задните спирачни цилиндърчета, също помпата и работния цилиндър на съединителя. Предни не съм купувал/монтирал. Не мога да кажа. Но ако колата се кара активно не бих рискувал.

Иначе водните помпи и амортисьорите на Фенокс не са лоши.

Потребителски аватар
curse_m
Регистриран: 16 април 2008
Автомобил: ВАЗ 21104

Мнение от curse_m » 05 авг 2024 18:36

Два пъти по насериозно съм ползвал задни спирачни цилиндърчета Фенокс. Преди монтаж трябва да се смажат буталцата , може без разглобяване, със смазка за спирачни супорти или цилиндърчета - MC1600, PAG, TRW PFG110 или подобна. Това удължава живота им значително. Първия път беше много отдавна и не ги смазвах и искараха 3г някъде и то не много километри. В момента на 110-ката по стечение на обстоятелствата преди години сложих Фенокс, все още са на нея и си работят, но ги бях смазал още отначало.
Като цяло цилиндърчетата Фенокс са видимо по ниско качество от оригиналните. Последните оригинални които купувах имат някакви конструктивни подобрения. Слагал съм и други марки дето ги има тук и именити и руски, нищо не може да се мери с качеството на оригиналните. За жалост цената им е доста надута сега, но пак си струват повече.
Предните цилиндри досега на никоя Лада не ми се е налагало да ги сменявам, една ревизия само и са топ. Най много ремонтен комплект гумички и водачи.
Като цяло за Фенокс бих се изразил така - става за употреба в общия случай. Ако не се кара много може да се каже че стават, стига да се попрегледат преди монтаж. Може да е смешно но Фенокс имат ментета. (hiro)
Lada Vesta SW Cross, Lada Kalina 2 универсал, Lada 21104

Потребителски аватар
LADA-2107
Регистриран: 13 април 2008
Контакти:

Мнение от LADA-2107 » 06 авг 2024 14:05

Фенокс съм виждал с язви от завода. Вероятно кухина, шупла, "мехурче" въздух при самото леене на метала, която се показва при обработката. После гимичките като започнат да се трият..... Всичко приключва много бързо.......

konstantin68
Регистриран: 26 май 2012
Автомобил: ВАЗ 21013

Мнение от konstantin68 » 09 авг 2024 06:47

От поне 10 години задните цилиндърчета на спирачките са Метели.Не знам,може би съм улучил читави но нямам проблеми с течове .Такава марка си взех и спирачна помпа за жигулито и съм доволен много.От ЕВРО 07 са купени тези неща.

Потребителски аватар
auto_forum
Регистриран: 21 март 2008

Мнение от auto_forum » 09 авг 2024 08:25

В Intercars има задни спирачни цилиндърчета на TRW, LPR и Delphi.

verde

Мнение от verde » 21 авг 2024 00:44

Колеги, благодаря за мненията. Купих оригинални и ги сложих на лявата спирачка, а на дясната ще ги сменям по-нататък. Вдругиден ще заминаваме за Кавала и повече време за ремонти няма.

Цели 18г. не бях разглобявал предните спирачки(смяната на накладки не се брои). Но още тогава цилиндрите имаха ръжда и сега едва ли е по-малко. Спираха добре, но задържаха и загряваха. Раздвижвах ги многократно през годините, като махах накладките, но с предната лява това вече не даваше резултат. Даже единият цилиндър се спука! За първи път видях спукан цилиндър.
Последна промяна от verde на 09 сеп 2024 00:24, променено общо 1 път.

verde

Мнение от verde » 09 сеп 2024 00:20

Завърнахме се благополучно и безаварийно от Кавала и спирачките слабо загряваха понякога. В Кавала се спуснах за пореден път на трета предавка, защото наклонът е голям. Като резултат от това всички спирачки бяха съвсем слабо затоплени, защото малко ги използвах.
Преди да заминем отидох да проверя спирачките на пункт за прегледи при мои приятели. Така е най-сигурно.
Нашата ВАЗ 21013 беше атракцията на тризвездния хотел за пореден път. Той предлага места за паркиране, които са включени в цената на нощувката.

Отговори

Върни се в “Общи приказки”