Lada Vesta SW Cross - VIS

Описание на автомобилите на потребителите - снимки, данни и история
Потребителски аватар
vis
Регистриран: 25 януари 2020
Автомобил: Лада Веста

Мнение от vis » 27 май 2022 15:39

Днес смених маслото - не в НАР, там повече няма да стъпя! Маслото, което сложих, е Shell Helix Ultra 5W-40 със спецификации API SN PLUS, ACEA A3/B4. Закупих го от тяхна бензиностанция - смятам, че това е достатъчна гаранция, че не е менте. Марката не е толкова важна, просто съм фен на маслата Шел. Сипахме 4 литра и е малко под максимума, като не смятам да доливам повече.
Вече можете да ме приветствате в клуба на заоблените от НАР пробки. По-долу ще видите две снимки. На едната е заоблената пробка, която не може да се развие. Представям си как някой мързелив негодник в НАР Хасково е побарал първия ключ, който му попадне, видял е, че не е подходящ, но пък какво толкова - колата да не е негова? И е прееб@л пробката.
На втората снимка ще видите една гайка, която майсторът завари върху пробката, за да я развие все пак :mrgreen: .

Сега се чудя мога ли да си карам така с пробка+гайка? Или да си търся нова пробка, която да сложим при следващата смяна? Измерихме пробката с шублер: 16 мм x 1,5 стъпка на резбата
IMG_20220527_091602.png
IMG_20220527_091602.png (717.75 KиБ) Видяна 1893 пъти
IMG_20220527_091920.png

strupi
Регистриран: 03 май 2010

Мнение от strupi » 27 май 2022 17:09

пробка може да си купиш от http://www.dbk-dimitrov.com/index.php?r ... 0%BA%D0%B0
аз мойта я смених още на втората смяна, същата работа се беше получило но моя майстор я отви с някви клещи.

xm_net
Регистриран: 19 декември 2009
Автомобил: Peugeot 301

Мнение от xm_net » 27 май 2022 18:48

По спомен оригинална пробка в НАР е на цена около 2 лв. бройката. Дето се казва може да си купиш една шепа и да си я подменяш на всяка смяна на маслото :D!

Потребителски аватар
vis

Мнение от vis » 27 май 2022 19:14

Аз знам, че са евтини, но защо трябва да е така? Пълни мърльовци! Ако днес майсторът не беше проявил творческа мисъл и ме беше отпратил, трябваше да се разкарам до НАР вероятно, да ги видя как ще я развият, за да сменят маслото. Ще си купя пробка, но ще я сменя чак при следващата смяна на маслото. Защото няма как да я сменя, без да източа маслото или поне част от него. Не мисля, че ще има проблем да карам една година с пробка+гайка :) .

xm_net

Мнение от xm_net » 27 май 2022 20:48

Естествено, че няма проблем да караш с гайката, само че е добре да я подмениш на следващата смяна на маслото, защото ако се скъса тая заварка пак ще влезеш в същия филм. Виждам, че си се убедил вече, че в НАР са мърлячи, а мога да те уверя, че в сегашната ситуация ще я ударят съвсем през просото...

Потребителски аватар
curse_m
Регистриран: 16 април 2008
Автомобил: ВАЗ 21104

Мнение от curse_m » 28 май 2022 08:27

На голяма част от Вестите фабрично тия пробки са много яко затегнати, има го дискутирано в руския нет. Обаче ако НАР я превъртят ще трябва да я сменят за тяхна сметка, та по принцип всички избяват за тяхна сметка дори 1лв. да дадът. Аз имам подозрения че като не могът да я отвият ползват помпа, да не казвам по лоши неща. Просто пробка с повредена глава после не може да я завиеш чак толкова яко. Тук в случая нищо ново под слънцето. (hiro)
Преди мноого години и аз катах главно с масло Shell, не съм имал проблеми. Но все пак никой не знае къде и от кого е правено. Има фирми който са само бъркачи на масло и то се прави по заявка на големите компании за региона.
Масло при смяна с алуминиев картер побира 4.1л.
Аз моята я отвих с голям тръбен ключ. :lol: Виж в моята тема каква пробка съм сложил - в комплекта има дифтунг за многократна употреба, ако ти е кеф може да си слагаш за еднократна като мен. Оригиналната не ме радва особено като решение. :)
Lada Vesta SW Cross, Lada Kalina 2 универсал, Lada 21104

Потребителски аватар
vis

Мнение от vis » 16 окт 2022 19:12

Да попитам за нещо колегите с Веста Крос. Вчера почиствах с прахосмукачка колата и докато се опитвах да почистя хубаво около шофьорската седалка, ми направи впечатление, че педалът на съединителя има лек луфт встрани. Без да искам го закачих с прахосмукачката и тогава забелязах, че не е стабилен като педалите на газта и спирачката. Може и така да си е било, нямам представа. Проблеми със смяна на скоростите няма и в движение не се усеща разлика в сравнение с преди.
Как е при вас?

xm_net

Мнение от xm_net » 21 окт 2022 23:11

За всеки случай провери това:
2021-04-29_175828.jpg
2021-04-29_175828.jpg (88.63 KиБ) Видяна 950 пъти

Потребителски аватар
vis

Мнение от vis » 10 ное 2022 11:24

Днес забелязах, че едната крушка за дневните светлини (тази, която е от пасажерската страна) не свети. Има ли някаква особеност при смяната ѝ? Лесно ли става или е с мъки, като при някои марки и модели и трябва сервиз? Има ли изискване за откачане на акумулатора?

Потребителски аватар
curse_m
Регистриран: 16 април 2008
Автомобил: ВАЗ 21104

Мнение от curse_m » 10 ное 2022 16:11

Няма нищо специално, сменя се без да се сваля нищо. Е, не е много широко там но... и трябва малко дърпане като завъртиш фасунката. Тази кола няма дианостика за крушки. (Исторически чак модел 2110 имаше диагностика, което е полезна екстра, но в следващите модели го махнаха) Предлагам ти да си сложиш LED и то хубав, причината е че тези светят постоянно и са най натоварени. Аз съм с Osram 7515DWP-02B, в моята тема съм писал и има снимка.
Lada Vesta SW Cross, Lada Kalina 2 универсал, Lada 21104

Отговори

Върни се в “Моят автомобил”