Как да поправим напукано табло
- Очката
- Регистриран: 15 април 2008
- Автомобил: ВАЗ 2103
- Контакти:
С течение на времето и под силните лъчи на слънцето, таблата на немалко автомобили се напукват. Това е често срещан и неприятен проблем. Ако бъде „хванат” навреме обаче, може да бъде поправен сравнително лесно.
1. Паркирайте автомобила на широко и проветриво място и отворете всички врати, за да се проветрява добре. Ще работите с лепила и изпаренията им са вредни.
2. Напълнете кофа с вода и в нея разтворете малко веро. Вземете гъба, напоете я и измийте добре таблото, или най-малкото, зоната на напукването. Може да поставите парцали на пода, за да го запазите сух.
3. Вземете макетно ножче и изрежете всички неравности в пукнатините, например набръчкан винил или стърчащи лентички. Погледнете дунапрена под пукнатините. Ако е разронен или мухлясъл, изрежете го. Почистете мястото добре и изчакайте да изсъхне. Може да използвате сешоар, за да ускорите процеса.
4. Отрежете подходящо по размер парче дунапрен и го поставете на място. Проверете да не стърчи и да не нарушава линиите на таблото. Залепете го с лепило за винил. Пропуснете тази стъпка, ако не сте рязали от стария дунапрен на таблото.
5. Вземете двукомпонентно лепило за винил (на винилова база) и смесете известно количество в чаша или бурканче. С помощта на лъжица изсипете лепилото в пукнатината. След това натиснете с гърба на лъжицата пукнатината силно, за да разнесете лепилото максимално добре. Не щадете лепилото, повтаряйте докато не се получи връхче над пукнатината. Нека то да покрие пукнатината и от всички страни от вън на поне 2 см. Изчакайте да изсъхне добре. Може да ускорите процеса със сешоар.
6. Вземете макетното ножче и постепенно изрязвайте слоевете, които са над таблото. Спрете, когато остане съвсем малко лепило над таблото.
7. Вземете шкурка 400 и леко и внимателно изшкурете зоната, докато я оформите по таблото. Почистете с влажна кърпа и изчакайте около седмица преди да третирате таблото с химикали или да го пребоядисвате.
автор: Мартин Дешев
http://www.ekak-avto.bg
1. Паркирайте автомобила на широко и проветриво място и отворете всички врати, за да се проветрява добре. Ще работите с лепила и изпаренията им са вредни.
2. Напълнете кофа с вода и в нея разтворете малко веро. Вземете гъба, напоете я и измийте добре таблото, или най-малкото, зоната на напукването. Може да поставите парцали на пода, за да го запазите сух.
3. Вземете макетно ножче и изрежете всички неравности в пукнатините, например набръчкан винил или стърчащи лентички. Погледнете дунапрена под пукнатините. Ако е разронен или мухлясъл, изрежете го. Почистете мястото добре и изчакайте да изсъхне. Може да използвате сешоар, за да ускорите процеса.
4. Отрежете подходящо по размер парче дунапрен и го поставете на място. Проверете да не стърчи и да не нарушава линиите на таблото. Залепете го с лепило за винил. Пропуснете тази стъпка, ако не сте рязали от стария дунапрен на таблото.
5. Вземете двукомпонентно лепило за винил (на винилова база) и смесете известно количество в чаша или бурканче. С помощта на лъжица изсипете лепилото в пукнатината. След това натиснете с гърба на лъжицата пукнатината силно, за да разнесете лепилото максимално добре. Не щадете лепилото, повтаряйте докато не се получи връхче над пукнатината. Нека то да покрие пукнатината и от всички страни от вън на поне 2 см. Изчакайте да изсъхне добре. Може да ускорите процеса със сешоар.
6. Вземете макетното ножче и постепенно изрязвайте слоевете, които са над таблото. Спрете, когато остане съвсем малко лепило над таблото.
7. Вземете шкурка 400 и леко и внимателно изшкурете зоната, докато я оформите по таблото. Почистете с влажна кърпа и изчакайте около седмица преди да третирате таблото с химикали или да го пребоядисвате.
автор: Мартин Дешев
http://www.ekak-avto.bg
Re: Как да поправим напукано табло
За по лесно може да се свали таблото не е сложно,а ако има по пукнатини които са по дълбоки може да се използва така наречения стъклен кит също става пробвано е.
- Очката
- Регистриран: 15 април 2008
- Автомобил: ВАЗ 2103
- Контакти:
И аз това се замислих, но тъй като статията не е моя реших да я оставя в оригинален вид.
Аз имам табло от 5-ца, но точно над издутината за оборотомера и километража липсва всичко до желязо ... няма и дунапрен даже ... То е с големина около 25см ширина и 15см дължина ... Може ли някой да ми обясни как да ги поправя или трябва да се смени цялата обвивка на таблото ???
Наскоро се заех да поправя напуканото табло на Самара. Почистих пукнатините, изрязах стърчащите ръбове на пластмасата. Запълних дупките с монтажна пяна и след това изрязах излишното с макетно ножче и загладих със шкурка. На места може да се работи и със стъкломат и епоксидна смола. Следващата стъпка е пръскане на цялото табло с шагрен - аз ползвах BODY 950 - няколко слоя след изсъхване.
Пускам снимки на вече готовото и монтирано табло. Трябваше да го снимам свалено преди и след, но всичко е правено на юруш по тъмно и студено, та снимането ми беше последна грижа.
- LADA-2107
- Член на Лада Клуб България
- Регистриран: 13 април 2008
- Контакти:
Според мен това са временни решения. Ако колата продължава да стои на слънце облицовката на таблото ще продължи да се свива и пукнатините пак ще се отворят.
-
- Член на Лада Клуб България
- Регистриран: 31 март 2012
- Автомобил: ВАЗ 21083
- Контакти:
Преди години реставрирах табло на Нива, но за съжаления не направих снимки. Закупих от практикер стъкломат от най-тънкия който имаха в момента / подобна дебелина на стъкло лентата за гипскартон/ и епоксидна смола. Първо изрязах внимателно пукнатините със завити краища, запълних ги със смола и много фини нарязани ивички от стъкломата. Напълно втвърдява след 14 - 18часа зависи и от околната температура. След това шлайфах с шкурка № 100 цялото табло. Подготвих си парчета от стъкломата горе долу оформени по мястото на поставяне, разбърквам смола и мажа таблото, поставям парче и го тупам с четка за блажна боя /от малките/ докато прелепни добре за таблото и не остане въздух, ако не е изкаран въздуха остават едни бели петна като мехури и се налага ремонтирането им. При поставяне на парчетата същите ги застъпвал 0,5 до 1 см. и така цялото табло. Внимавам около отворите за парното да е възможно най-фино да няма проблеми проблеми за въртенето на решетките. След изсъхване минавам със шкурка и след това с влакнест кит, шкурене, фин кит шкурене и накрая водна шкурка до получаване на огледална повърхност, боядисване с черна боя мат. Отнема два поне дни работа но стана перфектно. Скоро говорих със собственика който купи нивата и до момента таблото не е мръднало. Това е oт доста време, още не бях регистриран във форум. Работи се с латексови ръкавици от аптеката, при нужда и след работа се мие с кореселин.
- газаджията
- Регистриран: 17 декември 2018
- Автомобил: ВАЗ 2121
- Контакти:
Това последното е повече работа.
А идеята с шагрена е хубава, минус - драска се и след време ще се обели, като се напече. Аз бих предпочел да си купя кожа и с хелметекс директно върху старото отгоре да залепя, преди това с монтажна пяна да закрия дупките. Или ако имам възможност директно на тапицер и всичко в кожа :3
А идеята с шагрена е хубава, минус - драска се и след време ще се обели, като се напече. Аз бих предпочел да си купя кожа и с хелметекс директно върху старото отгоре да залепя, преди това с монтажна пяна да закрия дупките. Или ако имам възможност директно на тапицер и всичко в кожа :3