ВАЗ 2101 - Мишо

Теми за автомобили запазени или възстановени в автентично състояние.
Потребителски аватар
Мишо
Регистриран: 14 април 2011

ВАЗ 2101 - Мишо

Мнение от Мишо » 17 юни 2011 11:36

Познатата история с дядото.Автомобилът е произведен 1973г.Закупен от Мототехника в Бургас през март 1974,тогава е и регистриран.Карана е от дядо ми,който я държеше в гараж.Колата не е карана в дъжд и сняг,а ако евентуално завали,при прибирането се измива старателно.Всички никелирани елементи освен бронята бяха свалени,за да не ръждясват.Радио не е поставено,защото ако се продупчи калника за антена,ще избие ръжда и куп такива маневри.Спомням си,че като бях малък по седалките имаше овча кожа.Въобще много си я гледаше човека.От 1997 колата я караше чичо ми,който не я пазеше много.Беше я зажулил оттук оттам.Бяха тръгнали ръжди,гнилоч.През 2006 я взехме в София.Тук сменихме доста неща.Фарове,стопове,моторчето на парното,механизма на чистачките,амортисьори,цялата спирачна система,карета на кардана,висящ лагер,семеринги и т.н.През 2008 дойде време за пребоядисване.Взехме калници(които продавача твърдеше,че са съветски от време оно)и прагове.Тонирахме боята,за да остане оригиналния цвят.Пребоядисването и смяната на ламарините се състоя в гр.Златица,при познат на баща ми,който противно на очакванията ми се справи много добре.Аз тогава бях на 16 и още надъхан си взех едно CD Pioneer и едни колонки Pioneer,отпред е с JVC,които по-късно сложих.Така изглеждаше колата преди боядисването.А така след него.И днес.
Прикачени файлове
P1010314.JPG
P1010316.JPG
P1010319.JPG
P1010322.JPG

Потребителски аватар
Мишо

Re: ВАЗ 2101 - Димо

Мнение от Мишо » 17 юни 2011 11:42

Още малко снимки :)Сега търся предна лява врата в добро състояние,защото тази не можахме да я спасим.Търся също,задна престилка.Предстои да я минавам отдолу с някакво антикорозионно покритие.Идеята ми е битум.

Потребителски аватар
Москвич 412
Регистриран: 01 април 2010
Автомобил: ВАЗ 2103

Re: ВАЗ 2101 - Мишо

Мнение от Москвич 412 » 18 юни 2011 01:04

Моя съвет е изобщо да не я минаваш с битум,като мине време се цепи от ниски темперетури или просто от старост задържа влага и гнилоча е на лице,въпреки че си мислиш че всичко под него е здраво...

Потребителски аватар
mitaka_bg_pd
Регистриран: 20 април 2008
Автомобил: ВАЗ 21013

Мнение от mitaka_bg_pd » 18 юни 2011 01:26

Много е добра Мише допада ми!Сигурен съм че и на Живков ще му хареса!

Потребителски аватар
lordada
Регистриран: 20 юни 2008

Мнение от lordada » 18 юни 2011 02:37

Не само на Живков но и на мен ми харесва продължавай така колата е перфектна!

Потребителски аватар
BaiLamarin
Регистриран: 25 юли 2008
Контакти:

Мнение от BaiLamarin » 18 юни 2011 13:19

Да бе- цепел се битума. :D Въпрос на добавки. Кажи с какво разполагаш- компресор, канал? Или ръчно. Зависи и как си подготвил основата. Има и готови спрейове и р-ри, както за места изложени на камъни, така и тънки с парафин. Я виж как тестват руснаците. :cheers:
http://www.zr.ru/articles/41302" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.zr.ru/a/7148/" onclick="window.open(this.href);return false;
Мненията са като задниците всички ги имаме ,но не ги показваме. :whistle:Преди да се мъчите с тюнинг и да гледате клипчета теория на ДВС си припомнете това:http://www1.znam.bg/zmonres/edu/himia%2 ... text6.html :cheers:

Потребителски аватар
Живков
Регистриран: 12 април 2008

Мнение от Живков » 18 юни 2011 14:46

Когато нещо е правено с мерак, то си личи. Най-много ми харесва интериорът. Всяко нещо е както трябва да бъде. Освен топката на скоростния лост, което е простимо. Това е пенсия тунинг, който не е лошо нещо. Няма какво да си кривя душата, трябва да те засегна. Може да смените лайстните на челното и задното стъкло с нови. Сменят се лесно и не трябва да се сваля целия джам за това. Някога, тази кола е имала лайстни на праговете. Не виждам добре на снимките, как са възстановени те и дали има добавъчен материал там, където се свързват с калниците. Ако има - не бива, ще се напука от деформациите на мекото купе. Чистачките са прекрасни, кръглото хромирано огледалце също. (victory) Мислиш ли да монтираш задни оригинални калобрани ?

Потребителски аватар
Мишо

Мнение от Мишо » 18 юни 2011 20:00

Лайстните са свалени от дядо ми,за да не ръждясват.Къде са,само той си е знаел. :D .Скоростия лост също е от него.За жалост,новите прагове нямаха дупките предназначени за щипките на лайстните и предпочетох да не дупча аз.Относно лайстните на стъклата-тях ги имам,но не мога да ги поставя.Калобрани може би няма да сложа,а и не виждам смисъл,колата не се кара в дъжд.Иначе съм и сложил подкалници,но съм ги поорязъл оттук оттам,и са от вътрешните страни на веждите,иначе седят много грозно по мое мнение.Оригиналното огледало беше счупено,това го намерих от колега от форума.Пръстена на волана също е от друго Жигули.Доста го търсих,без успех.Накрая случайно с колата на брат ми,гледам една пътна помощ да кара същата на скрап.След голяма гоненица и махане докато ме види човека и срещу 5 лева(които той не искаше) го взех.

Потребителски аватар
Marto_G
Drifting Machine
Регистриран: 12 април 2008
Контакти:

Мнение от Marto_G » 18 юни 2011 20:22

Калобраните - за амтентичност. Подкалниците си ги поставил отлично! Браво на теб, и аз така ги слагам дискретно,иначе не седи хубаво. Лъскавит клин на стъклото ако ти е оргиналното гумено оплътнение - най-вероятно яко се е вдървило и доста трудно ще го сложиш. Ама е задължително, все пак може да ти изпадне прозореца някъде.
Имам като твойта Жигулка, набор 74 - последната от първите с червен салон и същия цвят , но през годините претърпя много промени 8-) . Гледам лъскавата лайсна на жабката нещо има забележки, ако не бях изхвърлил мойта щях да ти я подаря :?

Потребителски аватар
Мишо

Мнение от Мишо » 18 юни 2011 20:25

Чудех се дали да не сваля цялата лайстна от таблото и да я пръсна.Обаче не знам какъв ще е резултата,затова не рискувам.

Отговори

Върни се в “Оригинали”