Онлайн магазин за оригинални авточасти за Лада

Мадже категориите

Срещи на реставратори и собственици, обмяна на редки части, общи теми свързани с ретрото.
Потребителски аватар
kiril_bulgaria
Член на Лада Клуб България
Мнения: 3655
Регистриран: 21 март 2008
Репутация: 83
Местоположение: Царево

Мадже категориите

Мнение от kiril_bulgaria » 02 дек 2014 13:23

Взел съм темата от Шкода форум, слагам написаното само за информация. Нека нашите колеги, които развиват автомобила си в категория ОРИГИНАЛИ, сигурно са запознати с тази материя. Нека да напишат това, което знаят.

По нашите ретроралита Мадже категориите са взаимствани така:

Клас
А , B , C са предвоенни .
D - до 1951г.
Е - до1961г.
F - до 1971г
G - до 1981г
H - са янгтаймъри след 1981г

Последните 2два класа G и Hса най-масови класове. Хората запазват първичният вид на автомобила и влагат за ремонт само оригинални авточасти.

Вече и в БГ от година близо има законово понятие ретроавтомобил. Софийския БАК ,, Ретро" ползува ретро опция за гражданска отговорност ( питай Кранка за процедурата)

До колкото ми е известно се гледат годините, откогато започва производството на модификацията, а не самата кола кога е произведена.

Kaто пара ГО в БАК Ретро - София е от порядъка на 90 лева. Така е - да ползуваш тази преференция трябва да си член на клуба , като в профсъюз.

А как се става член на клуба и колко е членския внос?
И дали за 70-80лв икономисани от ГО си заслужава?
До колко е оригинална твоята кола?
Ретро автомобил не означава само колата да има години, в това понятие влиза и колко % са ти оригинални частите, които са монтирани на автомобила.
ЗАПОМНЕТЕ! При вложени оригинални части, твоят автомобил придобива по-голяма ретро стойност с годините.

Потребителски аватар
Денис И.
Председател на ЛКБ
Мнения: 6765
Регистриран: 01 март 2008
Репутация: 113
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 21099
Контакти:

Re: Мадже категориите

Мнение от Денис И. » 02 дек 2014 13:28

Хубавото на Ладите е, че все още се произвеждат и намират оригинални части и то за смешни пари. За повечето автомобили спряни от производство, задачата с частите е много трудна.
http://www.ladaclub-bg.com - новини, статии, полезна информация, рекламни материали

Потребителски аватар
m_g
Член на Лада Клуб България
Мнения: 369
Регистриран: 12 март 2008
Репутация: 62
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 2101

Re: Мадже категориите

Мнение от m_g » 02 дек 2014 14:47

Аз от няколко години членувам в БАК "Ретро" (основан в София през 1989г, това е най-стария и голям клуб на собствениците на ретро и класически автомобили в България). Членският внос е 120 лева на година и в общия случай се плаща накуп на събранието в края на всяка година.
БАК "Ретро" е и единствената организизация в България, издаващи международен сертификат, признат от FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) за ретро автомобил. За участниците в международни изложения въпросния сертификат е от полза. Такъв сертификат се издава от техническа комисия към клуба и струва няколко стотин лева.
Да, има преференция за гражданската отговорност - изискването е автомобилът наистина да е ретро и да не се ползва за ежедневна експлоатация - аз примерно на всяка от двете ми ретро коли не правя по повече от 2-3000км на година, и то основно по ретро мероприятия; Автомобилът задължително трябва да е на възраст над 25 години, както и водачът да е над 30г. (това за водача в моя случай с доста убеждаване го пренебрегнаха). Естествено автомобилът трябва да бъде в отлично техническо и визуално състояние.

По отношение членството на собственик с масова соц кола като Лада в "БАК Ретро" - да, възможно е, но кандидатът най-малкото трябва да бъде познат в ретро средите и да участва в провежданите от ретро клубовете в страната мероприятия. И колата му трябва да бъде в топ състояние, достойно за изложение. По моите наблюдения Лади се появяват само спорадично по парадите и никой от хората с хубави класически Лади (колкото и те да са малко), няма желание за членство в ретро клуб.

А за оригиналните части и смешните пари съм склонен да поспоря... :)

Потребителски аватар
1300
Член на Лада Клуб България
Мнения: 514
Регистриран: 27 април 2009
Репутация: 22
Местоположение: Стара Загора
Автомобил: ВАЗ 21011

Re: Мадже категориите

Мнение от 1300 » 02 дек 2014 22:36

В Старозагорският ретро клуб членския внос е 60 лв. за година,ГО става 80лв.Изискванията за автомобила са да е над 25г.Относно възрастта на притежателя на автомобила няма ограничения,аз дори съм най-младият член.
За колата ми се изказаха с добри мнения,макар че има доста работа.Дори ми съдействаха с добър майстор на когото да я поверя.Дай Боже всичко да е наред 2015 ще имам автомобил достоен да стои в редиците на ретро мероприятията.
"1300" since 1979

Потребителски аватар
LADA-2107
Член на Лада Клуб България
Мнения: 5312
Регистриран: 13 април 2008
Репутация: 230
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Мадже категориите

Мнение от LADA-2107 » 03 дек 2014 15:19

А аз искам да ви питам и двамата тези 120 или 60 ле има ли някаква яснота после за какво се ползват. Самият член на клуба получава ли някакви други предимства освен застраховката срещу членския внос?

Потребителски аватар
Frysco
Зам. председател на ЛКБ
Мнения: 4309
Регистриран: 18 април 2008
Репутация: 191
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 2106
Контакти:

Re: Мадже категориите

Мнение от Frysco » 03 дек 2014 17:50

А аз искам да попитам, какво значи "мадже"?

Потребителски аватар
m_g
Член на Лада Клуб България
Мнения: 369
Регистриран: 12 март 2008
Репутация: 62
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 2101

Re: Мадже категориите

Мнение от m_g » 04 дек 2014 00:00

Саше, ретро клубовете са сериозни организации, а не другарски вечеринки. Ежегодно ръководството на клуба дава на членовете отчет за приходи и разходи. Организирането на ретро събор в центъра на кой да е град, струва не малко пари - община, полиция, плакати, стикери, награди и т.н. - всичко се плаща от клуба. А спонсорите, доколкото ги има, не могат да покрият всичките разходи.
Ретро автомобилите са и ще бъдат скъпо хоби.
В крайна сметка, има смисъл от членство само ако реално сериозно си влязъл в играта - имаш наистина хубаво направени коли и ходиш организирано по мероприятията из България, а и не само - ежегодно наши клубове организират походи или ралита и из околните държави. И естествено, ако ти харесва компанията на останалите членове и имаш приказка вечер като седнете в ресторанта след цял ден каране на стари машини...

Отговори

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост