Окисляване на минусовата клема

Всичко, което е общо за различните модели Лада
Потребителски аватар
johny_x3m
Представител на ЛКБ
Регистриран: 12 октомври 2008
Автомобил: ВАЗ 21061
Контакти:

Мнение от johny_x3m » 24 окт 2011 21:46

След като успях да си окъся ел.системата и да стопя ( не се майтапя) минусовата клема все пак успях да я накапя наново с олово и така побългарявайки го да спася акумулатора. Няма да коментирам факта, че акумулатора се държи сякаш вчера съм го взел от магазина и съм го сложил на колата (Bosch silver S5 54 Ah - егати здравата батерия (victory) ). Проблемът е, че сега много бързо ми се окислява минусовата клема. Постоянно я чистя, но окиса се появява отново и отново. Чувал съм, че при намазване с техн. вазелин се предотвратява това окисляване, но не знам дали вазелина е достатъчно електропроводим. Дайте съвет как да си реша проблема! Благодаря предварително.

ven-lada2105
Регистриран: 16 април 2008

Re: Окисляване на минусовата клема

Мнение от ven-lada2105 » 24 окт 2011 21:50

.
Последна промяна от ven-lada2105 на 12 апр 2012 16:37, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
IvO
Регистриран: 14 август 2008

Мнение от IvO » 24 окт 2011 22:15

Бащата на камиона на акумулаторите реже квадратни пърченца вълнен плат и ги нанизва на клемата и налива в/у тях масло и то попива в плата и така до ден днешен не съм виждал на камиона клемите на акумулаторите да са окислени.
______
| ( ) |
|___ |

ktamen
Регистриран: 20 юни 2010

Мнение от ktamen » 24 окт 2011 22:19

Окисляването май се получава защото е нарушена херметизацията между оловото и пластмасата - това е и една от основните причини да се окисляват клемите след като са стягани с чук. Щом твоята се е стопила вероятно и твоята херметизация е заминала.

Потребителски аватар
johny_x3m
Представител на ЛКБ
Контакти:

Мнение от johny_x3m » 24 окт 2011 22:34

И аз така си мисля, че херметизацията е заминала и най-вероятно се изпарява електролита и затова се окислява. Пробвах да намажа с монтажно лепило около клемата, за да спра процеса, но резултат никакъв. Някой знае ли с какво евентуално мога да го залепя за да спра процеса и по този начин да елиминирам източника на окисляването?

ktamen
Регистриран: 20 юни 2010

Мнение от ktamen » 24 окт 2011 23:14

Май няма начин. Ако се справиш някакси ще ти бъда благодарен да го напишеш тук защото и на мен ще ми бъде полезно.

Потребителски аватар
johny_x3m
Представител на ЛКБ
Контакти:

Мнение от johny_x3m » 24 окт 2011 23:56

Абе не може да няма начин. Просто трябва лепило, което да лепи успешно пластмаса и метал и да е киселино и топлоустойчиво. Ще потърся такова и след експериментите ще споделя резултата.

vagabont
Регистриран: 14 април 2009

Мнение от vagabont » 27 окт 2011 19:54

Няма такова лепило! Нова батерия и клема и друг път внимавай!

Потребителски аватар
Kiril
Регистриран: 18 октомври 2008

Мнение от Kiril » 25 яну 2013 22:47

Малко след дъжд качулка но след като ми откраднаха акумулатора карам с един,който е пробит на едно място от гореща шлака.Парчето метал извадих с магнит от клетката,дупката запуших с маслоустойчив силикон и нямам ядове вече месец с него,да идеята ми е намажи тънко силикон около клемата,изчакай го да стегне после намажи хубаво клемата с грес и я притегни,не е нужно особено здраво стягане.

коко келеша
Регистриран: 15 януари 2015

Мнение от коко келеша » 16 фев 2015 16:57

Има по-лесен трик, стар като света :): Намираш си едно парче тънко кече или велтър, изрязваш една шайба от него с външен диаметър около 4-5 сантиметра и вътрешен диаметър с една идея по-малък от диаметъра на минусовата клема в нейната основа. Хубаво я накисваш в масло и я нахлузваш на клемата до основата й. След това слагаш минусовия кабел, стягаш и мажеш тънко с грес. Край на окисляването :):)!

Отговори

Върни се в “Други”