Маслото на скоростите ?

Смазочни материали, охладителни и спирачни течности.
Потребителски аватар
MOTOMX
Регистриран: 09 май 2008

Re: Маслото на скоростите ?

Мнение от MOTOMX » 25 юли 2010 12:23

Е за твоето мнение и на Ивчо/1 път да съм съгласен с него/ въпреки , че и аз последния път на дифа наливах с шишето и маркуча , но един шприц е 3 лв. все пак..
Относно за кутиите за 5 степенна нямам наблюдения аз моята си я карам с Р90 въпреки , че много го плюете това масло и не се чупи един път сложих 75В90, но като стоеше на място 2-3 дни и нейскаше да включва скоростите/в първия момент!/ , което е нелогично да е от маслото ..

Потребителски аватар
BaiLamarin
Регистриран: 25 юли 2008
Контакти:

Мнение от BaiLamarin » 25 юли 2010 12:26

Доста е логично. Просто ти е износено кутията /синхронизаторите/ и с рядкото масло което си налял не върви. За такива кутии е по- добре минерално. :)
Мненията са като задниците всички ги имаме ,но не ги показваме. :whistle:Преди да се мъчите с тюнинг и да гледате клипчета теория на ДВС си припомнете това:http://www1.znam.bg/zmonres/edu/himia%2 ... text6.html :cheers:

Потребителски аватар
plamil
Регистриран: 04 февруари 2009
Автомобил: Citroen Xara
Контакти:

Мнение от plamil » 26 юли 2010 08:10

За шприц използвам празна туба от силикон заедно с пистолета - доста е удобно.

(дано админите не ми се скарат за оффтопика)

Потребителски аватар
D.Simeonov
Регистриран: 12 февруари 2010

Мнение от D.Simeonov » 26 юли 2010 10:28

Марката на маслото е Shell Gearbox Oil. За синхронизаторите съм наясно, че са заминали много отдавна :( Благодаря за отговорите ;) маслото е сменено (victory)

П.П. Кутията е 4 - степенна ;)

Потребителски аватар
Живков
Регистриран: 12 април 2008

Мнение от Живков » 26 юли 2010 11:02

Хм. Моята я карах със такова 75W90. И има няколко интересни факта.

1. Зимно време, студена работи така, както загряла.
2. Никакво съпротивление, никакво затруднено включване.
3. Скоростите се сменят, както трябва и във възходящ и низходящ ред.
4. Лятно време по същия начин, без значение натоварвания, скорости и прочие.
5. Ладата тръгна, осезаемо. Не съм и мислил, как толкова мощност/енергия се губила от масла, като ЕР90 и подобни цвикове. :idea:
6. Въдхнових се и налях същото в диференциала. И без това му беше време. Ладата отпусна още и тръгна една идея по-освободено.
7. Не съм видял никъде никакви течове.

Иначе, Ламаринения има право. Достатъчно ниво се счита това, дето сълзи през отвитата контролна пробка. През същата се налива/долива. Нищо не пречи да се добави още 0,5 л. отгоре при 5-степенните. ЕР90, може да се опита да го плюе през отдушника. За полусинтетичните и синтетичните - няма такъв проблем. Това са много стабилни масла. Зимъска нагрес не стават, лятоска не завират. Пък и 5 се чупят, заради манталитет. 60-70-80 км/ч., вкарва се 5-та, щастие, икономия (друг път), ама кой да я маже си остава нейна работа.

ЕР90 в трансмисията е все едно М10Д в мотора. Иначе трансмисията е последното, което умира в тая кола. Е, ако си достатъчно твърдоглав, може и да стане първото. Ако нещо друго не я изпревари, заради това.

Потребителски аватар
BaiLamarin
Регистриран: 25 юли 2008
Контакти:

Мнение от BaiLamarin » 26 юли 2010 13:23

Е Тодоре, твоята беше почти нова. Нормално е. Макар, че вече и полу- синтетика има много ментета. Като казвам за износени кутии минерално не съм писал ЕР-90. Та това е едно сезонно лятно масло! А съдейки по производителя му и това не е. :D Все пак каквото и да е, но не и без. Тогава смъртта и е бърза и неизбежна.
Мненията са като задниците всички ги имаме ,но не ги показваме. :whistle:Преди да се мъчите с тюнинг и да гледате клипчета теория на ДВС си припомнете това:http://www1.znam.bg/zmonres/edu/himia%2 ... text6.html :cheers:

Ясен
Регистриран: 09 март 2008

Мнение от Ясен » 26 юли 2010 21:08

Тодор Живков е съвсем прав.

В раздела за Нива съм написал маслата. В Жигули условията са по-леки, но СК си е същата.

Изисквания: 75W90 или 80W90, API GL-4 !!! Важно: маслото, което покрива GL-5, но не и GL-4 НЕ Е ПОДХОДЯЩО (бързо убива синхронизаторите). Има масла, които едновременно покриват GL-4 и GL-5 - те са най-доброто в случая. Но скъпо - Приста имат такова за над 20лв/л, вносните са по-скъпи.

За количеството - проверено е, че 4-степенна кутия събира 2л масло и не го изхвърля отникъде. Всяка капка допълнително на щатното количество е само полезна. Проблем - няма как да се налее толкова, ако кутията си е на мястото в колата.

Потребителски аватар
ton4o
Регистриран: 11 април 2008

Мнение от ton4o » 26 юли 2010 21:17

Аз наливам маслото отгоре. Все пак са три болтчета с вложка 10 мм. Тук петстепенните са с предимство, че селектора излиза целия.

Ясен
Регистриран: 09 март 2008

Мнение от Ясен » 26 юли 2010 21:22

Аз там предпочитам да си е плътно. Като изведа отдушниците на трансмисията във смукателния колектор, ще ви покажа правилния начин.

snake
Регистриран: 12 април 2008

Мнение от snake » 26 юли 2010 23:21

Aз да попитам, колко масло събира 5 степенната кутия?

Отговори

Върни се в “Горива, смазочни материали, течности и химия”