Никога досега не съм карал с Нокиан. Все с някакви летни гуми от среден към нисък клас, защото не ги смятам за толкова важни за сигурността, колкото зимните. Е, ладата си я карам със заводските Пирели, разбира се. Гуми като гуми - да, знам, че вероятно не съм прав

. Сигурно има ситуации, в които и качеството на летните гуми е от голямо значение, но аз не съм попадал в такива. Разход - не ме вълнува особено, шум от гумите - да, има и много шумни гуми, които внасят дискомфорт.
Та тази година за Астрата на сина поръчахме Нокиан, но той е по-ларж от мен и купува само скъпи гуми

. Даже ги докараха - произведени през тази година във Финландия. Ще споделя впечатления след време. 205/60 16 - по 185 лв. гумата с монтажа, т.е. общо 740 лв. комплекта. Знам, че в онлайн магазините могат да се намерят и по-евтини, но опитът ми с тези сайтове не е много добър.
Ще завърша с едно клише: важното е гумите да се купуват чисто нови, да не са някакви долнопробни ментета и да не се карат прекалено дълго. При нормално шофиране, при едни средно-статистически изминавани километри, след три сезона е добре гумите да се сменят, независимо дали още имат достатъчно грайфер. Това особено силно важи за зимните гуми, чиито качества се влошават осезаемо след всеки изминал сезон.