Навигацията на Vesta СитиГИД

Ремонти и обслужване
Веста • Приора • Калина • Гранта • Ларгус • XRay • Концептуални модели
Потребителски аватар
vis
Регистриран: 25 януари 2020
Автомобил: Лада Веста

Мнение от vis » 06 юли 2023 08:00

Фабричната навигация приключи с актуализацията изобщо. Сайтът дори вече не е наличен. И в руския форум пишат същото. Но дори и в момента, с карти отпреди 2 години, навигацията върши работа и със сигурност ще ви закара от т.А до т.Б, макар и не винаги по най-добрия маршрут. Основните пътища са си същите и ще бъдат същите и след 10 години.
Знам, че има разни китайчета с Андроид ауто, които могат да се сложат на мястото на фабричната мултимедия. За съжаление май само един човек от форума е пробвал с такава и доколкото разбрах, се е оказала не напълно съвместима. Та въпросът е човек да попадне на китайския продукт, произведен в правилния гараж :) . За съжаление едва ли някой друг ще се престраши на такава покупка и да сподели впечатления. А и си представям да си купя нова мултимедия, да отида в някой сервиз да я монтират, да почнат там да творят и после ще има: камерата не работи както трябва, мултиволанът не работи както трябва, нещо тропа на таблото...

Потребителски аватар
curse_m
Член на Лада Клуб България
Регистриран: 16 април 2008
Автомобил: ВАЗ 21104

Мнение от curse_m » 06 юли 2023 08:15

Проучвал съм въпроса в нета с алтернативна с Андроид и точно това е проблема с камерата и мултиволана. За момента водя битка с пускането на Navitel на фабричната мултимедия, все още не съм решил проблема със четенето на данните от GPS модула, иначе работи. Другия вариант който по ми се нрави е пускането на софтуер за клониране дисплея на телефона, но и там проблем е че това което намирам е за телефони тип Андроид 4. Но битката продължава. (hiro)
Lada Vesta SW Cross, Lada Kalina 2 универсал, Lada 21104

Потребителски аватар
curse_m

Мнение от curse_m » 20 юли 2023 21:33

Намерих още малко време да си поиграя с пускането на Navitel. Бях се замотал с много версии от къде ли не, които не работят в крайна сметка и беше станало мазало. (hiro) Няма да пускам конкретни линкове, но из руския нет има торенти подходящи.
За да се стартира външна програма трябва да се включи десктопа на WinCE 6.0, има доста клипове как се влиза там, например:

Все пак е препоръчително първо човек да пробва и да успее да го пусне преди да го купува. Та така изтеглих версия (от rutracker) NaviTel-9.13.46.STD_EXT и NaviTel-9.13.46.STD_EXT_INET. Втората е с интернет свързаност и доста екстри повече. По въпроса видях как да свържа мултимедията на Веста към телефона със споделен интернет. До тук всичко лесно. Няма да пускам снимки и т.н., в нета има достатъчно.
Инсталирах също от торент карта на България и атлас на света като за тази версия и ключ - Navitel Maps 2020-Q3.
Проблема идва от свързването с GPS модула (правилно е GNSS, но разговорно никой не го ползва (hiro) ) където на автоматично сканиране при мен го намира на COM4 но с грешна скорост 57600. От нета това което разбрах е че на различни Вести на различен порт върви. За да се коригира скоростта към правилна трябва да се намери файла с настройките в NaviTel-9.13.46.STD_EXT\Navitel\UserData, казва се settings.008.ini и да се смени опция COMPortsBitRate = 115200.
И след това навигацията тръгва правилно. :) Добавяме си картите от менюто. Ако се държи няколко минути само на контакт колата GPS модула се изключва автоматично и други периферии също на колата!

Обаче останах разочарован, картата на България е по-лоша и от тези на оригиналния СитиГид и с по малко подробности. Явно нашата държавица никой не я брои за нищо. :( За други държави и Навител, и СитиГид изглеждат къде къде с по хубави карти. :( Иначе върви по бързо една идея от СитиГид.
За съжаление за у нас най доброто си е Android с Google Maps. Това е по принцип най-доброто, но явно няма за у нас никаква смислена алтернатива. Да се купува алтернативна китайска мултимедия също не ми изглежда смислено.
Май ще се ориентирам към стойка за телефон и явно това ще да е най доброто решение. :D

Потребителски аватар
curse_m

Мнение от curse_m » 17 авг 2024 09:56

curse_m написа:
29 юни 2023 12:57
Така, както изглежда вече няма да има официални обновления на картата на България. То не е и учудващо. :? От горните алтернативи никоя не работи вече, но намерих нова:
https://peirce.gis-lab.info/maps79.php
Фабричната актуализация може и да приключи, но навигацията все пак е спасена. Последните версии на карти на България от горния линк(по назад) са много по адекватни, направо са си нормални. За обновление не е нужно да се минава през процеса за обновление, просто може да се преименуват самите файлове на: VAZ-BG-OSM-E.cgnet, VAZ-BG-OSM-OVRV.cgnet, VAZ-BG-OSM-W.cgnet и да се копират в директорията с картите на Сити Гид. Малко по бавно работи с тях, защото не са оптимизирани като официалните, но не се забелязва много на фона на това че е стара и си работи бавно по днешните мерки по принцип. :)

Потребителски аватар
vis
Регистриран: 25 януари 2020
Автомобил: Лада Веста

Мнение от vis » 17 авг 2024 19:16

Въпреки, че официалните карти за България на СитиГид не са обновявани отдавна, навигацията все още върши някаква работа, защото основните пътища са си същите и ще бъдат такива още дълго време. Аз май бях споделял, че преди време се зарадвах на едни карти, които се актуализираха често, но за съжаление те започнаха да създават проблеми. Липсваха предупрежденията за стационарни камери, а и бяха прекалено обобщени, липсваха адреси и изобщо вършеха някаква работа, само ако се зададат координати.
Милене, тези от линка https://peirce.gis-lab.info/maps79.php , как са? Може ли да се търси по точен адрес, има ли ги предупрежденията за скорост и стационарните камери?

Потребителски аватар
curse_m

Мнение от curse_m » 17 авг 2024 21:42

Аз точно последната версия 6.22 тествах от 03.08.24г. Предупреждение за камери изкача като знак тук там. Ограничението за скоростта на магистрала стои на 130км/ч :D . Тук там ограниченията на скоростта не отговарят, по точно по забутани улици на които изобщо не е ясно какво е дори. Аз затова не виня картата, то у нас пътищата не е ясно по принцип какво са. :D Но точно тая версия е голям скок напред спрямо какво беше миналата година. Най новите пътни отсечки ги има, поне по тия които минавах. Конкретни адреси се налага да се избират като точка на картата, то и на оригиналните подобни адреси си бяха така. Може да се каже че става за употреба, е не е Гугъл. Самите карти на България са вече по-големи като файлове от последната версия на официалните, 203 срещу 121 MB. Преди беше обратното.

Отговори

Върни се в “Нови модели”