Стопове на ВАЗ 2105

Ремонти и обслужване
2101 • 2102 • 2103 • 2104 • 2105 • 2106 • 2107
Magelan

Стопове на ВАЗ 2105

Мнение от Magelan » 30 апр 2008 02:24

Темата, която пускам, не е нещо кой знае какво, но така или иначе направих някои процедури, които документирах, затова ще напиша два реда и ще покажа малко снимки. Може пък на някой да бъдат от полза.

Имам идея, която обмислям от доста време, и по която работя в момента. Става дума да си направя нови платки за стоповете (ще си ги ецвам сам и всичко останало) и да се направят с светодиоди. Идеята е да се направи хубава платка, за да може при изгаряне на някой светодиод той да може да се замени лесно и безболезнено.

В тази връзка започнах да заглеждам старите ми стопове, на който жиците им са запоявани за платката (всички знаем колко са зле стоповете на въпросните модели 2104, 2105 и 2107), на места с отлепени писти и запоявани на ново и изобщо доста зле.

Исках на новите да сложа някаква хубава букса, която да е здрава, компактна и същевременно лесна за разкачане и т.н. След като намерих такава и след като разгледах старите стопове (описаното горе) реших да сложа и на старите такава букса. Тъкмо после когато дойде време да заменям стоповете да стане още по лесно, понеже и двата вида ще са със една и съща букса. Другата причина поради, която стигнах до дейсвията, които ще опиша по-долу се състои в това, че от както имам тази кола тези стопове ми късат нервите с обичайните си за тях проблеми. Примерно да не ти работи някой мигач или стоп и след почукване по стъклото или подритване той да светва "уж" и после пак го няма. Караш си с чуството, че всичко си работи и изведнъж те спрели КАТ и се оказало, че пак стопа ти не работи...

Затова реших първо да си оправя старите един път за винаги и после като му дойде времето ще сложа новите (естествено ще пусна и тема по въпроса).

Въпросната букса е тази:
image_01.jpg
Тя е на две части мъжка и женска. Купих я от Кузмов в Пловдив. Буксата се продава на две части по отделно, като мъжката е 60 стотинки, а женската 30 стотинки. Общо взето две такива букси ми излезнаха 1.80 лв. и това е всичко. Нещата по нея, които ми харесаха са че женската част се запоява на платката, а мъжката е направена така, че кабелчетата да се захващат с болчета към нея. Така монтажът и демонтажът на всичкото това става изключително лесен, като се премахват и вариантите за запояване на кабели в колата.

А ето така изглеждаха и платките, както споменах доста зле...
image_02.jpg
Тук внимателно са премахнати жиците, но имайте предвид, че наистина трябва да се внимава понеже те направо се отлепят барабар с пистите от платката (това в случай, че и вашите се запоени така де). Както и внимателно са премахнати фасунките.
image_03.jpg
Отбелязах си местата, където трябва да се пробият дупки, за да влезне буксата и с много тънка бургия ги пробих (не се вижда май на снимката много добре, но нямах по добри условия за да направя по-добри снимки). Зачистих малко и от пистите, за да може после там да се свържат новите писти, които ще направя.
image_04.jpg
И от другата страна, като се получи нещо такова...
image_05.jpg
Дойде ред да се направят писти, за да може да се свърже буксата и тя да работи. За целта използвах медна тел, не много тънка за да може да стане здраво. С една тънка шкурка и премахнах защитния слой отгоре, за да може да се запоява по лесно. Направих си пистите с едни тънки клещи и си ги подредих, след което започнах да си ги запоявам една по една. Истината обаче е, че човек трябва да разполага с доста мощен поялник, какъвто аз нямах и се получи... абе вие кажете. Резултатът е това:
image_06.jpg
Пак снимката не е много добра, но....
Иначе истината е, че стана изключително здраво. С напън от моя страна се огъва, но понеже мед-та е гъвкава, не се прецакват никакви спойки и мисля, че се получи много добре. Ето още една снимка:
image_07.jpg
Следващата фаза, която е изключително важна, е запояването на фасунките за платката, за да може да не се наблюдават повече ефектиге, които описах по-горе.
Тук няма нищо сложно, просто нормалните процедури. Почиствате добре местата, на които опират фасунките. Аз използвах много, ама много ситна шкурка, след което почистих с малко колуфлон и с поялника ги калайдисах (нямам снимка да добавя). Тук отново да кажа за поялника. Освен че трябва да е мощен, трябва и да е по голяма човка или както се казва. Ето и една последна снимка:
image_08.jpg
Резултатът е само един: КРАЙ НА ПРОБЛЕМИТЕ!!!

Потребителски аватар
Денис И.
Председател на ЛКБ
Мнения: 7167
Регистриран: 01 март 2008
Репутация: 136
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 21099
Контакти:

Re: Стопове на ВАЗ 2105

Мнение от Денис И. » 30 апр 2008 12:12

Ето един пример как и какви теми трябва да се пускат в този раздел. БРАВО !!!

Ще сложа статията и в сайта.
http://www.ladaclub-bg.com - новини, статии, полезна информация, рекламни материали

Потребителски аватар
Денис И.
Председател на ЛКБ
Мнения: 7167
Регистриран: 01 март 2008
Репутация: 136
Местоположение: София
Автомобил: ВАЗ 21099
Контакти:

Re: Стопове на ВАЗ 2105

Мнение от Денис И. » 01 май 2008 00:51

http://www.ladaclub-bg.com/tuning/exter ... stoplights" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ladaclub-bg.com - новини, статии, полезна информация, рекламни материали

Потребителски аватар
Лада-2104
Мнения: 1712
Регистриран: 14 април 2008
Репутация: 15
Местоположение: София
Контакти:

Re: Стопове на ВАЗ 2105

Мнение от Лада-2104 » 01 май 2008 02:09

Евала !!! :cheers: Перфектно написано.

Отговори

Върни се в “Класика”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост