2104,5,6,7 - имат ли въздушен филтър за купе ?

Ремонти и обслужване
2101 • 2102 • 2103 • 2104 • 2105 • 2106 • 2107
H.R.2013
Регистриран: 17 септември 2013
Автомобил: 2105

Мнение от H.R.2013 » 08 яну 2024 12:00

Никога не съм сменял такъв на такава кола, не съм и чувал някой да е сменял. В книжката за Лада не виждам да се споменава за наличието на такъв. Наистина ли заводски такъв няма предвиден ?

Потребителски аватар
plamil
Регистриран: 04 февруари 2009
Автомобил: Citroen Xara
Контакти:

Мнение от plamil » 08 яну 2024 18:03

Да, наистина няма такъв филтър.
Още по-зле е. Няма мрежичка за задържане на по-едри предмети, и с течение на времето питата на радиаторчето на парното се задръства с боклуци. Почистването става само след вадене на радиаторчето.

Потребителски аватар
Frysco
Зам. председател на ЛКБ
Регистриран: 18 април 2008
Автомобил: ВАЗ 2105
Контакти:

Мнение от Frysco » 10 яну 2024 19:02

Еми тая кола е конструирана в средата на 60-те, тогава никоя кола не е имала филтър на купе. Даже е имало и коли изобщо без парно по ония времена... За да не се задръства радиатора с боклуци, легенчето под капака, зад моторния щит трябва да се поддържа чистичко. Шумата и запасите от лешници на катеричките рано или късно отиват в парното... то откъде да диша горкото?
Не си писал какъв е повода да търсиш филтъра на купето, някаква воня ли се носи в купето?

H.R.2013

Мнение от H.R.2013 » 27 яну 2024 19:19

Няма никаква воня, но като включа вентилатора очаквам да духа силно като съвременна кола, а не е така. Замислих се дали няма някакъв филтър за купе, който да е задръстен с прах - случвало ми се е на друга кола. Може и толкова да си духа, като за кола от 60-те години.

Иначе въпросното легенче под капака го чистя почти редовно, като се сетя. Рядко използвам колата.

Потребителски аватар
Frysco
Зам. председател на ЛКБ
Регистриран: 18 април 2008
Автомобил: ВАЗ 2105
Контакти:

Мнение от Frysco » 29 яну 2024 15:09

Може и да се е позадръстило над радиатора, може и клапата за въздуха отвън да се е развалила... те не са много надеждни тея клапи и жилата им.
На моята петица като позагрее и пусна радиатора се чувства топъл въздух, но мина много ремонти това парно, беше и задръстено и дори умряла мишка имаше... та като я купих колегата Францов я кръсти "коронавирус" тая кола, така вонеше. После и радиаторче протича, запоявах го, то след това се спука пак, беше сменено... абе видя много ремонти, но сега работи адекватно, това искам да кажа.
А за съвременните коли, ще прощаваш, ама имахме един служебен форд баничарка с 1.6 дизел от Пежо. Е тая кола докато не минем през половин София парно изобщо не ти пускаше... не отваря крана и тва си е, седи, карай и се грей на собствена топлина. Ладата в това отношение беше направо мечта.

H.R.2013

Мнение от H.R.2013 » 30 яну 2024 15:46

Сякаш си работи парното - истина е, че и отдавна не съм го пробвал. Колата си остана наследство от баща ми и някак къде на шега, къде от сантимент пръснах малко пари да я съживя и пререгистрирам. Не е виждала много каране - ако нещо е зле то е от заседяване. Карам я от дъжд на вятър, само градско, на къси разстояния. Скоро като потеглих се изпоти стъклото и като включих обдухването ми се стори , че слабо духа на стъклото - сякаш е запушено нещо в сравнение с други коли. Но може и да ми се струва.
Все пак благодаря за съветите за задръстено радиаторче с боклуци. като се стопли времето и като ми остане време може да си поиграя да разглобя и погледна какво му е състоянието.

Потребителски аватар
LADA-2107
Член на Лада Клуб България
Регистриран: 13 април 2008
Контакти:

Мнение от LADA-2107 » 26 фев 2024 10:41

Духа слабо на стъклото? А в краката как духа? Има една клапа в най-долната част на кутията на парното. Като я отвориш всичката топлина ти се изсипва в краката. Тя обаче по никакъв начин не е свързана с клапите за предното стъкло и страничните духалки. Не е както при съвременните автомобили - когато превключиш на "стъкло" затваря притока на въздух към всички други места и духа само на стъклото. Или примерно ако превключиш "стъкло + крака", затваря притока към духалките които са срещу теб и духа само на стъклото и в краката. При Ладата не е така. Клапите са независими една от друга. Тоест като се отвори долната клапа всичкия топъл въздух отива надолу и за стъклото не остава. За да имаш обдухване на стъклото долната клапа трябва да е затворена плътно.

При мен например не може да се закрепи в затворено положение. Тост затварям я и докато карам, от друсането се отваря сама.

Потребителски аватар
milev86
PR на ЛКБ
Регистриран: 19 май 2008
Автомобил: ВАЗ 21079
Контакти:

Мнение от milev86 » 19 апр 2024 11:07

Като добавка, ще спомена, че може и да е откачено жилото за клапата предно стъкло/странични стъкла. Ако е така, под волана, от вътрешната страна на таблото, трябва да се напипа едно малко лостче, което ръчно да се натисне нагоре - по този начин духа на челното стъкло. Като е надолу - на страничните.

Отговори

Върни се в “Класика”