Страница 1 от 4

Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 00:36
от milev86
За пореден път...8 тази година...си правя 3 дневна екскурзия до Бургас...тук нищо необичайно...искам да споделя за един проблем, който се появи на отиване, някъде в началото, около Побит Камък на магистралата. Подавайки газ нещо под мен тропаше ужасно....като пусна по инерция, тропането се приглушава или почти спира. Около 90-100, тропането беше най-силно а преди и сред това намалява. Спрях на Нова Загора и огледах отдолу. Веднага ме осъмни кардана, защото каретата са ан 35 000 и вече са за смяна. Хванах и двете карета, проверих ги, нямаше чак такъв огромен луфт, за да се появи товва тропане....което между другото караше цялото купе да вибрира. Осъмни ме данеби гърнето да опира в кардана...и това не е ...осъмни ме гърнето да не тропа в купето...и това не е ...отново се върнах на кардана...но каретата наистина луфта в тях е едвам едвам забележим, а пре по-разко тръгване, кардана леко звънти, но това е отдавна и не беше се появявало това тропане. Вече си помислих и за отхлабени дджанти-проверих-всичко точно. Продължих до Булгас, отидох до Приморско, върнах се в София....тропането продължаваше от време навреме с пълна сила, а аз очаквах всеки момент нещо от колата да се откачи и да падне....за радост това не се случи и дзори респектиращата скорост, която поддържах на магистралата от 150 не откачи нищо от така тропащата кола. Пристигнах успешно в София! Наистина моля за помощ. Ще дам още няколко насоки. При тръгване се чува нещо като лек грохот, все едно кардана се търка някъде, но уверявам ви гледах много внимателно, никъде не се опира...дори и горе по свода. В дееня преди да замина ми сменяха двуцевката и нали знаете как се напъва двигателя, за да се вкара гарнитурага на тръбата...евентуално от напъването нещо да есе еразместило, но....незнам...ще се радвам на всеки , който помогне!

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 01:06
от hooligan
Погледни планката на висящия лагер. Преди време ми скъса нервите докато открия че е тя. Ако е леко хлабава гърми все едно че ще загубиш задния мост някъде

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 09:44
от milev86
Наистина тропането е ужасяващо и не мога да определя откъде точно идва... И хората отзад го чуват, а аз го чувам даже и по предницата. То е точно все едно кардана се търка в нещо и е нещо средно между грохот и глухо тропане..... Ще погледна това, което каза, благодаря. Ако някой се сеща още нещо да казва, благодаря!

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 10:01
от The source code
То друга причина не се сещам освен висящия лагер, там в този диапазон друго няма.

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 10:35
от milev86
Да, благодаря за отговора, ще го погледн! А, евентуално тропане от скоростна кутия или диференциал, следствие малко масло или повреда или да са разбалансирали кардана при напъването на двигателя за двуцевката?! Това май са единствените варианти, освен този, който посочехте?!... :?

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 10:39
от Marto_G
Не е висящия лагер а гуменото каре на ск. кутия. Имах абсолютно същия проблем и затова не отидох до Бургас. Внимавай щото има много ментета - 3 пъти го сменях за 6 месеца.

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 14:06
от plaki5
Колега, ако всичко по трансмисията е наред, провери болтовете на коланите, намиращи се на тунела. Преди известно време монтирах нови колани и се оказа, че болтовете закачат в кардана. Успех!

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 31 авг 2009 14:54
от butaloto.
Възможно е и от диференциала да идва подобно тропане, наподобява карета. Каретата са много особени, аз дори и на ръка не успях да хвана луфт, а си тропаха. Щом ти ги хващаш на ръка, значи положението с каретата е вече страшно. Съветвам те да си ги смениш заедно с висящия лагер и тампона на скоростите преди следващото ти евентуално пътуване до морето.
Мини някой път, ще я качим на канала и ще се види къде е проблема. Може и гуменото каре да ти е заминало.

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 02 сеп 2009 04:20
от jbd3062000
Тропа скоростната кутия в стойката на гумения и тампон,легни отдолу и напъни тръбата от сакса нагоре да се вдигне малко с кутията и вече няма да тропа.Това е голям мор да го откриеш откъде е.Тръбите от магазина са страшно криви и нямат нищо общо с оригиналните,така е от изп.колектори до най-отзад,иска се много чук и нерви.

Re: Стряскащо тропане под колата...

Публикувано: 02 сеп 2009 22:04
от milev86
Добре а принципно да попитам, така тропаща и ако не я оправя в близкия месец, два има ли опасност да се разпадна някъде?