Самара със СОЛЕКС забива муцуна на бензин ?
Колеги, изброявам какво съм направил до момента:
- Свалих карба, разглобих всички мембрани и гарнитури, всички гумени о-пръстени и чаркове, накиснах го в коресилин 1 ден и го продухах на компресор;
- сглобих го с нови мембрани и гарнитури и нова човка на ускорителната помпа;
- изолирах сервото, понеже беше заподозряно, че вкарва въздух;
- сменен горивен филтър и изчистена цедка на карба;
- проверено ниво на горивото в карба - и преди и след ревизията му;
РЕЗУЛТАТ: пали перфектно - и топла и студена. Перфектен празен ход. Човките на ускор. помпа ВИДИМО си пръскат и двете. При ниски обороти и по-рязко натискане на газта ЗАБИВА МУЦУНА, ХЪЛЦА 1,2 пъти и тръгва да набира. Изрязва се яко и върви под товар и над 4000 4500 об. Има мощност. Свещите са сухи, жълто-оранжево керемидени. Хлабината между електродите е 0,8 мм.
ДАЙТЕ МОЛЯ ВИ СЪВЕТ къде да търся причината? Сменени са двете гарн. на плочката долу при монтажа на карба. Не смуче от другаде въздух.
СЪМНЯВАМ СЕ В ПРЕХОДНИ СИСТЕМИ НА 1 и 2 камера !!! Как да ги почистя ? Какво още да направя ? Има ли ефект от почистващи добавки за бензин /например БАРДАЛ/, някой има ли впечатления ?
- Свалих карба, разглобих всички мембрани и гарнитури, всички гумени о-пръстени и чаркове, накиснах го в коресилин 1 ден и го продухах на компресор;
- сглобих го с нови мембрани и гарнитури и нова човка на ускорителната помпа;
- изолирах сервото, понеже беше заподозряно, че вкарва въздух;
- сменен горивен филтър и изчистена цедка на карба;
- проверено ниво на горивото в карба - и преди и след ревизията му;
РЕЗУЛТАТ: пали перфектно - и топла и студена. Перфектен празен ход. Човките на ускор. помпа ВИДИМО си пръскат и двете. При ниски обороти и по-рязко натискане на газта ЗАБИВА МУЦУНА, ХЪЛЦА 1,2 пъти и тръгва да набира. Изрязва се яко и върви под товар и над 4000 4500 об. Има мощност. Свещите са сухи, жълто-оранжево керемидени. Хлабината между електродите е 0,8 мм.
ДАЙТЕ МОЛЯ ВИ СЪВЕТ къде да търся причината? Сменени са двете гарн. на плочката долу при монтажа на карба. Не смуче от другаде въздух.
СЪМНЯВАМ СЕ В ПРЕХОДНИ СИСТЕМИ НА 1 и 2 камера !!! Как да ги почистя ? Какво още да направя ? Има ли ефект от почистващи добавки за бензин /например БАРДАЛ/, някой има ли впечатления ?
Пробвай без въздушен филтър. При мен правеше същото заради филтъра Filtron. След това сложих Man и нямаше проблеми.
Същата работа е.
- SkyNet
- Регистриран: 09 март 2008
- Автомобил: ВАЗ 21083
- Контакти:
А вакуумния компенсатор на делкото работи ли?
Защото ако не си дава предварение на богатата смес нормално да забива.
Защото ако не си дава предварение на богатата смес нормално да забива.
Да направиш добър и мощен атмосферен двигател е най-скъпия начин да си бавен !!! 

Работи си !
Вакуумният коректор на ъгъла на изпреварването на запалването доколкото аз знам служи, за да НАМАЛИ леко този ъгъл /т.е. да намали "аванса"/ именно в момент на рязко отваряне на дросела, понеже тогава заради ускор. помпа сместа моментно е ПО-БОГАТА! А по-богатата смес гори по-бързо, следователно иска ПО-МАЛКО "АВАНС" ! Изброеното дотук е ЧАСТ от ролята му, разбира се ! В установени режими при по-големи обороти и по-отворена дрос. клапа ДОБАВЯ още "аванс" към общия ъгъл на изпреварване на запалването. Поправете ме ако греша !
Вакуумният коректор на ъгъла на изпреварването на запалването доколкото аз знам служи, за да НАМАЛИ леко този ъгъл /т.е. да намали "аванса"/ именно в момент на рязко отваряне на дросела, понеже тогава заради ускор. помпа сместа моментно е ПО-БОГАТА! А по-богатата смес гори по-бързо, следователно иска ПО-МАЛКО "АВАНС" ! Изброеното дотук е ЧАСТ от ролята му, разбира се ! В установени режими при по-големи обороти и по-отворена дрос. клапа ДОБАВЯ още "аванс" към общия ъгъл на изпреварване на запалването. Поправете ме ако греша !
- tojaga
- Член на Лада Клуб България
- Регистриран: 23 февруари 2008
- Автомобил: ВАЗ 21083
otoyol, споевд мен там ти е проблема, в преходната система, Провери дали си сложил праволно пружинката под триъгълното платно. Провери жигльора, дали не е запушен. Другият вариан е ускорителната помпа, платно.
Сменил съм всички платна, вкл. това на ускор. помпа !!! Ускор. помпа пръска в двете камери !!! Пружинката на триъгълното капаче няма как да я объркаш - слага се МЕЖДУ КАПАКА и ПЛАТНОТО ! Зад платното има камера със съчмичка/клапанче и жигльорче, където като беше разглобено проверих и си капеше бензин. ЩЕ опитам с добавка за бензин... не ми се сваля карба пак, а то и да го сменя освен пак да го накисвам и продухам няма какво друго да направя.
- ///Mechov
- Регистриран: 19 септември 2019
- Автомобил: ВАЗ 2106
Провери си клапана и жигльора на икономайзера на мощностните режими. Ако не ме лъже памет той е 40. А богатата горивна смес не гори по-бързо , а по-бавно. Прегледай си центровката на запалването.
Изпратено от моят POT-LX1 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят POT-LX1 с помощта на Tapatalk
Колеги, центровката на началният ъгъл грубо е около +8 .. +10 гр. преди ГМТ, а по заводски данни трябва да е +1 гр. с допуск +- 1 гр. Така върви на бензин прекрасно, а вакуумният коректор си работи! Нямам никакви детонации на бензин и никога не съм имал. Съмнявам се за забиването в преходната система на 1-ва камера, защото ускор. помпа си пръска добре в двете камери. След като отмине това хълцане - забиване тръгва да ускорява добре. Смених и сервото с ново, понеже вкарваше въздух и смущаваше празния ход. Сега ПХ е перфектен, като и това хълцане/забиване след смяната на сервото с една идея намаля, което ме навежда на мисълта, че проблемът е бедна смес! Нивото след ревизията на карба пак го проверих и пак е наред. Можете ли да ми кажете преходната система на 1-ва камера от къде се захранва с гориво - от жигльора на ПХ зад ел.магн. клапан или от друг жигльор ?
- LADA-2107
- Член на Лада Клуб България
- Регистриран: 13 април 2008
- Контакти:
Самаровия двигател е с по-голяма степен на сгъстяване в сравнение с класическите Лади със задно предаване. Затова работи с по-малък аванс/предварение на запалването. Ако караш на газ може да дадеш 1-2-3 градуса повече аванс от заводско предписания. Ако караш на бензин направи настройки каквито са предписани от завода.