На сайта има статия от доста стар вече тест на накладки който е до голяма степен и добра опорна точка:
https://www.ladaclub-bg.com/%d1%82%d0%b ... %ba%d0%b8/
Затова започвам с личните си впечатления през годините - някой запазени за историята, други по спомени. Както повечето хора човек се учи по метода проба грешка.

Та по темата няма да се мъча да си спомням точно от тези кое кога, а само на нещата дето смятам за използваеми като части и които съм ползвал на Лада! И снимки на точно тия части които съм монтирал и свалял после. Почти всички спирачни дискове са оригинални които съм ползвал, и на Самара един път някакви руски. Или поне едно време кога нямаше фирмена Лада опаковка така твърдяха че са оригинални.

За начало на базовите накладки за Лада които се явяваха оригинални до скоро и преди години са слагани на конвейра - Тиир-260: Тези накладки съм карал повече от един път с тях. Стават за спокойния водач напълно и качеството им е отлично. Издържат при мен около 40-45000км. Не са особено агресивни към спирачните дискове - два комплекта вървят спокойно.
Следващите от които съм много доволен предвид че са на цената на горните - Езати Т266 (Вече се казват Егорати) Те са бих казал идеално бюджетно решение, то и теста им го потвърждава: От тези съм карал повечеко комплекти, като съм си правил лично експеримент точно на Самара как ще спират под екстремно загряване - свирят яко но все пак продължават да спират, макар и доста по зле. Дисковете износени и светят буквално до червено.

Накладки Ferodo, вероятно Premier серия бяха при мен фабричните накладки на Лада 21104. Това е вида в който ги свалих на 55000км: Повтарям фабрично монтирани, така че менте се изключва. Просто се разсвириха, имаха още около 4мм по спомен. Качеството се вижда че не е добро, дори за цената им лошо. Спирането горе долу като Езати, но са малко по агресивни към дисковете. Вероятно при мен баха такива защото моята беше от първите за ЕС Евро-4, дори подозирам че и задните бяха такива.
Накладки Тиир-295 или така наречената Лада Спорт. То спорт е пресилено, но айде.

Нови: Стари вече: Тези накладки сериозно се различават от горните, като цената им е съмсем малко по висока. Направо са си бюджетни, но качеството им и спирането им хич не е бюджетно. Дори тестовете които се провеждат на тях и в момента им дават най високи оценки сравними с доста маркови като ATE, TRW и т.н. Тези накладки са направени по модерен начин и са силно агресивни към дисковете. Ресурса им е горе долу 60000км и дисковете си отиват заедно с тях. Има ги във варианти за всички модели Лада без Веста, проблема е че ги няма никъде вече отдавна.
И едно видео с последни мнения:
Продължение...