Въпрос за закупуване на Лада нива

Ремонти и обслужване
Нива • 4х4 • Шеви-Нива
PSIHOLOG
Регистриран: 31 май 2024

Мнение от PSIHOLOG » 31 май 2024 09:12

Здравейте на всички и благодаря за полезния форум!

Имам желание да закупя Лада Нива, като таргета ми е след 2010г., но харесвам и тези 2006-2009г. Моля да ми отговорите на следните въпроси:

- предвид войната има ли резервни части (предполагам, че има все някакви до изчерпване, но има ли внос... и с една такава покупка дали ще мога да си поддържам колата)?

- гледам, че пазара няма много, много лади ниви... което ще е трудно да се намери добра кола - мнения?

- какво да гледам най-вече на една такава кола - ръждата виждам, че е "основен" проблем, но като цяло други неща (двигател, ск. кутия, бързи/бавни дали вкл. и тн)?

- във Варна има ли добър сервиз/човек, който разбира и прави ремонти на тези коли?

- има ли някой колега от Варна, който би искал да се видим на по бира, да ми покаже колата си и да ми обясни, кое какво - ще съм много благодарен!

Ако нещо съм пропуснал, моля посъветвайте ме, нов съм - нямам опит с Лада Нива.

Благодаря предварително на всички отзовали се! Поздрави, Митко.

Потребителски аватар
amitko
Регистриран: 30 декември 2008
Контакти:

Мнение от amitko » 15 юни 2024 21:49

То няма много значение коя година е. По скоро как е поддържана.
Моята е от 2007, поддържана е добре и въпреки това има ядове. На практика не се кара.
Ръждата е ясна. Гние за норматив. Моята е държана в гараж и въпреки това след 7-8 години имаше дупки. Никога не е карана offroad.
Единственото добро, което може да се каже за двигателя е, че е относително прост и много неща човек може да ги прави сам. Моята е с инжекция и датчиците периодично отказват. Добре, че имам бордови компютър, който си казва (говорящ) какъв е проблема и исно се сменя датчика който трябва.
Моята е с едни покъртителни хидравлични повдигачи, които вече не се намират нови, а трябва да се сменят. Предвидил съм някой ден да ги заменя с болтове и да се преключи с тази драма, защото в момента работи на 2-3 цилиндъра....

Изобщо е добър кит-кар, ако човек име време и излишък от усилия да се занимава....

Потребителски аватар
curse_m
Член на Лада Клуб България
Регистриран: 16 април 2008
Автомобил: ВАЗ 21104

Мнение от curse_m » 24 юни 2024 10:36

Има значение коя година е. След 2013-та се боядисват по същия начин като другите модели. Както и не е препоръчително да е бяла, защото това е базовия цвят за който до колкото съм срещал мнения се прави с най евтината боя. Така да се каже е предвидено за работно магаре което до 10г ако стигне без да е потрошена ще е чудо. И все пак това си е кола от друго време и друг свят. Но моето мнение е че колкото по нова толкова по-добре. Не включвам в тая сметка единичните бройки некарани и стояли зазидани в гараж. :)
И да не е карана в София по възможност, защото солта в тоя град я нямат за нищо.
Lada Vesta SW Cross, Lada Kalina 2 универсал, Lada 21104

Отговори

Върни се в “Нива 4х4”