Дилема- нова Урбан или джипче на старо

Ремонти и обслужване
Нива • 4х4 • Шеви-Нива
Потребителски аватар
djenevas
Регистриран: 12 ноември 2012
Автомобил: Лада Урбан

Мнение от djenevas » 31 окт 2018 21:59

Здравейте колеги.Интересувам се какво бихте ме посъветвали.В момента карам Еспейс куадра и Туинго.Доволен съм и от двете коли,особено от Еспейса.Това е автомобил с най простото 4х4 и си върши перфекто работата си .Но....все пак си е ван и за по груби терени и катерене не става.Вече съм млад пенсионер,но още не ме блазни улегналия живот и обичам да ходя по планини и езера.Мухар съм и ми се ще да седна в малко проходимо" джипче" с блокаж и демултипликатор.Предвид насажданата напоследък вражда към старите коли се замислям за нова,но финансите ме пряко сили ще стигнат за една нова Лада.Прекият и конкурент Сузуки джимни се оказа доста податлив на ръжда с усложнена и скъпа конструкция.Там за нов не мога и да си помисля още- по вече ,че се предлага новия модел.Като кажа на приятели за идеята ми първата реакция е "Ти луд ли си, за тия пари които ще дадеш за Ладата може да си купиш западен или японски джип втора употреба"
Като им кажа какви са условията ми и ги помоля да ми препоръчат такъв поне да не е над 5 години, започва едно чесане , едно мънкане и накрая "Абе каквото си решиш"Дежурния въпрос в такива случаи е "За какво ще я ползваш?"Мисля да си оставя една от старите ,а евентуално Ладата за пътуване до село и излети.Ще и се налага и малко градско разбира се за туй клоня към Урбана.Моля собственици на този модел да споделят мнение и бих ги попитал ,ако сега трябва да избират биха ли взели отново Урбан.

Потребителски аватар
LADA-2107
Член на Лада Клуб България
Регистриран: 13 април 2008
Контакти:

Мнение от LADA-2107 » 01 ное 2018 08:05

Колега, защо си се насочил към Урбан? Защо не обикновена Нива? Урбан-а с нищо не по-градски в сравнение с обикновената Нива. Само едни пластмасови брон (подобрен външен вид) и една по-висока цена. Неща които за разходки сред природата не са ти нужни.

Варианта Нива втора ръка с вече монтиран и работещ газов инжекцион не ти ли звучи по-добре. На новите Лади цените падат драстично за кратко време. Може да се намери някоя Нива след 2010-та година на половин цена от новата.

Потребителски аватар
djenevas

Мнение от djenevas » 01 ное 2018 12:55

Щото ги нямам парите на куп.Разработиха ми лизингова схема,която ме устройва.Нивата от 2010г е доста по- постна от урбана.Нова все пак мога да си я подготвя както искам.Навиват ме за гранд витара къса база,но с механика са до 2005г.Цените са като за почти нова Нива.Гледах ги , но внос от Италия що годе са със запазени купета.От Швейцария и Германия отдолу всичко е тръгнало.Верно е ,че по малко се чупят,но са на възраст в която всичко почва да сдава багажа.Цените на части и труд прескача доста над ладовите.

Потребителски аватар
LADA-2107
Регистриран: 13 април 2008
Контакти:

Мнение от LADA-2107 » 01 ное 2018 14:50

Колега, Нива-та от 70 и някоя година до ден днешен в основната си част е една и съща. Главно маханиката. На първите двигателя е 1600 кубика, после увеличават диаметъра на цилиндъра с 2 мм и става 1700 кубика. 1,7 първоначално излиза с карбуратор, след това моно инжекция и най-накрая пълен инжекцион. Първоначално излиза с четири скорости, после стават пет. Но като цяло устройството е еднакво. Всичко друго е козметика. Променя се минимално външния вид, стоповете, стъклата на вратите стават цели, без триъгълното прозорче, арматурното табло става друго уреда в него е взаимстван от Самара, седалките също да взаимствани от Самара (предните) и така нататък, дреболии.... Огледала, лайсни.... Урбан-а още повече. Дали ще купиш нова обикновена Нива или Урбан, разлика в механиката няма, само във външния вид. Да не говорим за качеството. СССР срещу новото производство. Руснаците и те се усетиха от къде духа вятъра и вече не правят автомобилите както са ги правили на времето - да се карат по 40 години. По отношение на проходимост бих заложил на първия модел Нива 1600 макар и с по-малка мощност има разлика в предавателните числа на скоростната кутия и диференциалите. За съжаление много малко са останали такива, още по-малко са в добро състояние. Както на всяка стара кола аз бих гледал купето.

Потребителски аватар
amitko
Регистриран: 30 декември 2008
Контакти:

Мнение от amitko » 01 ное 2018 19:28

Човека пита за нова нива срещу стара "западна/източна".
Аз лично съм за нова нива (и аз така съм постъпил). Първите 6-7 години нямаше никакви ядове, после почнаха малко по-малко. Преди две години се замислях да си взема Урбан, ама и тях ги внасяха без климатик, макар и на сайта на Лада да пише че имат сложен фабрично, та за това се отказах.

Потребителски аватар
djenevas

Мнение от djenevas » 01 ное 2018 20:03

Благодара ти колега за информацията.Тези неща ги знам прекрасно и смея да твърдя, че технически съм доста грамотен и по образование
и по опит.Израстнал съм и съм се учил на ВАЗ 2101.От 1995г са занимавах и с внос на автомобили втора ръка.На ред със "западните"взех и една
2107.Реставрирах я барабар с двигателя и се кефихме близо 2 години.На старите знам много добре какво да гледам.Сега иде ред да гледаме на новите :lol: .Иначе да го кажем,ако изтегля 10 000 лв.кредит/колкото отпускат на пенсионер/ да отида да си търся по запазен 12-13г екземпляр от горе изброените,или да сключа лизинг за 5 г. ида взимам Урбана без да е ясно какви приключения ме чакат.За туй моля, ако има собственици на такава Лада от сегашната си позиция да споделят заслужава ли си.Не търся някъкъв ненадминат офроудър ,щото знам колко струва такова занимание,но искам без притеснения да се кача примерно до язовир Калин,на връх Мургаш и не след всяко излизане да лежа под нея и да се почва отначало.Втора ръка колкото и маркова да е колата на тия години никой не може да ме убеди, че са/ перфектни, уникати,като нови и т.н./
За да си я направя такава се влагат средства почти колкото покупната цена.Та да предположим,че взема нов Урбан ще се наложат още допълнителни инвестиции за да стане кола.Имам в предвид/ по твърдения на руски собственици/,че след излизане от магазина веднага да се подменят всички масла със западни аналози.Почти пълно разглобяване и антикорозионна обработка и т.н.
Отговора ми е до LADA-2107.
Последна промяна от djenevas на 07 яну 2019 23:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
djenevas

Мнение от djenevas » 01 ное 2018 20:18

amitko ,за климатика на сайта им пише като допълнителна опция 2500 лв с монтажа.На место ми обявиха 2800лв.Дали девойката се обърка или наистина искат толкова.Поне ми казаха,че може да се монтира по всяко време и след покупката ,но трябва да се ходи до Хасково.За Урбана дори са го пропуснали в офертата и още не го коригират.

Потребителски аватар
Дрон
Регистриран: 12 март 2009
Автомобил: Volvo 945
Контакти:

Мнение от Дрон » 02 ное 2018 16:13

Ако ще взимаш нова Нива, задължително виж дали тия дето ги продават купето е обработено с катофорезен грунд, т.е. от 2-3г уж вграден метод в поточната линия. Иначе откъм защита от корозия тия ниви са пародия. Новите поне ужким трябва да са по-добре.
Джипка на старо - Гега, Дифендър или някъв друг ролвър ама по-старичък. ЯпонцКи кенефи забрави, че гният не по-зле от нивата, а чаясти за тях ЙОК.
После смерти плохие десептиконы попадают в Автоваз

Потребителски аватар
m_g
Регистриран: 12 март 2008
Автомобил: 2101+M21

Мнение от m_g » 02 ное 2018 17:02

Ако е зор да е точно Лада - в момента много от ЕРП-тата си бракуват Нивите - 4 врати и назад пикап. Има шанс да купиш такъв апарат от сравнително нова година на безценица. Следва елементарна порция ремонт и за примерно 2-3000 лева ще може нещото да се мести в пространството безпроблемно. Повечето даже не са изгнили, но иначе са си издънени от каране за някакви 7-8 или 10 г по къра.
Нова Нива е безумно да се купува - нулево качество на изработка, дефектира всичко, което може да дефектира. Казвам го, понеже имам поглед върху десетки Ниви производство последните 10г. Нищо общо като качество със съветското производство от 70-те.
Нивата е безобразно шумна, архаична и в крайна сметка не бих я препоръчал за каране.
Не лоша бюджетна 4х4 машина е Дачия - на гледане и на пипане един Дъстър е на светлинни години от Нива, а струва същите пари. То и затова ги купуват масово. Огледай се и там - има байбек, може да се вземе нещо що годе нормално 4-5 годишно на лизинг.
Не знам какъв е зора да се купи кола само за да се ходи 2-3-5 пъти на година до дадено затънтено място. По-елементарно е да се кара до хотела по асфалта и да се плати на някой местен папуас да те закара докъдето искаш. Няма да теглиш кредит и да се бориш с каквото и да е 4х4. Освен това ако колата е нова и идеята е да струва повече от 1000 лева, то няма как да се влезе в гората. Масово за офроуд се купуват евтини японски или корейски джипчета предвид яката механика и ниската цена - карат и десняци, абе каквото и да е, само да е 4х4 и да струва минимум пари.

Според мен човек на години трябва да вземе нещо по-компактно, с икономичен двигател и 5 врати, за да вози спокойно внуци и такъми за риба. Моите комшии с внуци търкалят единия Киа, другия Рейндж Ровър и после една безумна Тата (за без пари). Ако се търси нещо с комбинирано приложение - има всякакви Сузукита, Хонди, Нисани, Кии, Хюндай и какво ли не евтино и просто, което да става за ходене до вилата и за риба.
Идеята за 4х4 с демултипликатор и блокажи в комбинация с пенсия - дори и тавана, не ми се връзва, освен ако не работиш още нещо и то добре платено. Каквото и да е - ще гори много, иска хубави гуми, троши се и общо взето става само за лов или екстремно каране.

Excellent
Регистриран: 21 юни 2016
Автомобил: ВАЗ 21213

Мнение от Excellent » 02 ное 2018 18:39

Привет, аз лично съм за нова Лада 4х4. Урбана е направен с пластмасови брони /изискване нацевросъюза/ и допълнителни глезотии в които не съм много убеден че са необходими, аз съм собственик на Лада 21213 и я ползвам по предназначенение /лов, селско стопанство, строителство, кеф и ходене по планини и всякакви чукари в свободното време/. Имам лек опит с няколко джипки все за оффроад!!! Като съвет, който дадох и на един познат вече собственик на нова ладичка! Взимай смелоооо! Хубави страни са че всичко е механично, евтино като консумативи, щом разбираш да си я ремонтираш. Силата и е извън пътя със сигурност, дори и да се е случвало нещо непредвидено /освен да и свърши горивото/ никога не ме е оставяла!!! Хубава е за първи оффроад автомобил, лично мое мнение. Все пак новото си е ново!

Отговори

Върни се в “Нива 4х4”