Lada Vesta - xm_net

Описание на автомобилите на потребителите - снимки, данни и история
xm_net
Мнения: 268
Регистриран: 19 декември 2009
Репутация: 89
Местоположение: София
Автомобил: Лада Веста

Lada Vesta - xm_net

Мнение от xm_net » 08 сеп 2018 13:31

Симеон Петров написа:
08 сеп 2018 12:39
Така че, хубаво е да се обсъжда и да се говори по темата. Майсторите в тези сервизи трябва да са компетентни. Говорим за едни не малко пари дадени за нещо чисто ново, което се предполага, че няма а кисне по сервизи още от първите си 1000км пробег. А честно казано, механиците могат ако не са в час със съответния модел и двигател, да набавят информация от интернет.
Ето затова говорим колега, че майсторите трябва да са компетентни, за да е доволен клиентът, който между другото си плаща за това! Аз съм напълно съгласен с теб, че е възможно проблемът на колегата да се реши и с една обикновена смяна на свещи, просто идеята ми е, че каквото и да е, то е задължение на сервиза и не е работа на клиента да търси, да предлага и да намира решение на проблемите си с автомобила. Отдавна отмина времето на автомобилите, които се ремонтират по слух и по спомени от разкази на стари "майстори" - за да си компетентен в момента се иска грамотност, желание, четене и търпение, а ако искаш да си компетентен и занапред, тогава се иска още повече от тези неща! При официалните сервизи се организират обучения, семинари и т. н. на механици и друг персонал от страна на производителя, предоставя се документация, а и Интернет дава безкрайни възможности, така че оправдания не може да има. Клиентът трябва да си тръгне от сервиза доволен - не може и не трябва да има друг резултат! Да, може да се допуснат и грешки разбира се, но просто си признаваш, че не си достатъчно компетентен в конкретния случай и търсиш съдействие с идеята да решиш проблема! По този начин ще оставиш далеч по-добри впечатления у клиента, отколкото да му обясняваш примерно, че карал на ниски обороти и затова колата му гасне (shocked)!

P. S. Що се отнася до споделеното от колегата LADA-2107 относно това да платиш по-малко ако се откажеш от гаранцията не ми звучи сериозно такава опция. Ако беше така, още при офертирането на цените щяха да предлагат цена със и без гаранция. Не вярвам това да влиза в политиката на производителя, па бил той и АвтоВАЗ.

Потребителски аватар
Стаменов
Мнения: 118
Регистриран: 24 май 2008
Репутация: 24
Местоположение: София
Автомобил: ГАЗ-24 Волга

Lada Vesta - xm_net

Мнение от Стаменов » 11 сеп 2018 22:10

Добре, вие си обсъждайте качеството на обслужването (което е много голяма тема у нас, пряко пропорционално на качеството на родния "работодател" и разбирането му за "бизнес")

Обаче все пак колегата със клипчето направи ли нещо по въпроса със стъпковото моторче, както му писаха веднага. По стечение на обстоятелствата напоследък взех да карам и по-модерни служебни талижки (е, на по 13-14 години и 300-400 хил. км, но все пак...) и те тия симптоми обикновено ги правят именно от това.

strupi
Мнения: 34
Регистриран: 03 май 2010
Репутация: 16
Местоположение: Русе
Автомобил: Лада Веста

Lada Vesta - xm_net

Мнение от strupi » 11 сеп 2018 22:23

Не съм правил нищо за сега, като ходя да я обслужа ще искам да проверят стъпковото и свещите.Сега съм почти на 10000км, надявам се до средата на другия месец това да се случи

Rosen
Мнения: 104
Регистриран: 13 януари 2009
Репутация: 20

Lada Vesta - xm_net

Мнение от Rosen » 12 сеп 2018 04:06

Колега Стаменов, не мисля, че изобщо трябва да им се дават напътствия и насоки къде е проблемът на колата.
На механиците там им се плаща да имат знания и да отстраняват проблемите, използвайки тези знания.
И не е много хубаво да ми губят времето и да не ми решават проблема.
Гарантрам, че на никой не му е приятно да му кажат: Аз мисля, че еди какво си не е наред...
Дали сме една добра сума за нови автомобили, и от тях се очаква адекватно обслужване.
Не мисля, че им се иска да ставаме лоши и да пишем директно на руснаците за това какви проблеми имаме,
и как тук не могат или не знаят как да ни ги решат. И то на нови гаранционни автомобили.

Потребителски аватар
LADA-2107
Член на Лада Клуб България
Мнения: 5753
Регистриран: 13 април 2008
Репутация: 271
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Lada Vesta - xm_net

Мнение от LADA-2107 » 12 сеп 2018 07:41

Ако имате възможност пишете. Иначе все ще е така.

Потребителски аватар
Стаменов
Мнения: 118
Регистриран: 24 май 2008
Репутация: 24
Местоположение: София
Автомобил: ГАЗ-24 Волга

Lada Vesta - xm_net

Мнение от Стаменов » 12 сеп 2018 17:06

Да, тия които сте дали торба пари за нови коли сте прави в очакванията си да изисквате. Обаче все пак нали искате да си свършите работа, а не да се разтягат локуми и "да си губите времето"?

Въпросът, който разисквате, както казах, е някак по-общ, по-генерален.
Сигурни ли сте, че на тия механици им се плаща? А сигурни ли сте дали въобще са механици, че да имат знания? Пак казвам, опираме до самото разбиране на бг "бизнесмена" за това що е "бизнес".
А конкретно фирмата, която обсъждате е с едни средни, даже по-скоро малки мащаби, дори и за провинциалните ни български разбирания. С което нищо лошо не искам да кажа, просто факт.

xm_net
Мнения: 268
Регистриран: 19 декември 2009
Репутация: 89
Местоположение: София
Автомобил: Лада Веста

Lada Vesta - xm_net

Мнение от xm_net » 13 сеп 2018 13:02

Стаменов написа:
12 сеп 2018 17:06
А конкретно фирмата, която обсъждате е с едни средни, даже по-скоро малки мащаби, дори и за провинциалните ни български разбирания. С което нищо лошо не искам да кажа, просто факт.
Колега, какво общо има тук колко е голяма фирмата? Фирмата е на пазара, продава автомобили и е поела гаранция за тези автомобили, а щом искаш да си на пазара без значение колко си голям, трябва да можеш да изпълниш задълженията си, произтичащи от това. Тук говорим за вносителя на Лада конкретно, но това е валидно за всички от този бранш, натъквал съм се на въпиюща некомпетентност в официални сервизи на далеч по-известни марки, така че дали си голям или не, не е толкова важно, поне не и за клиента. Клиентът очаква от официалния сервиз да му реши проблема, когато той има такъв и не го интересува, дали някой плаща и колко на механици или друг персонал, важното е, че той си плаща. И не става дума само за новите автомобили, клиентите със стари коли също не ползват услуги от подобен характер безплатно, така че те също очакват да получат срещу парите си внимание и компетентност.

P. S. И малко за разведряване! Днес, на 14-ти септември абсолютно нережисирана среща на столична бензиностанция (victory)!

Изображение

Симеон Петров
Мнения: 29
Регистриран: 26 юли 2018
Репутация: 5
Местоположение: Пловдив
Автомобил: Опел Астра

Lada Vesta - xm_net

Мнение от Симеон Петров » 14 сеп 2018 17:16

Бензанджията изглежда много доволен! Апропо, колега как е новия крос? За седана - жалко, но се разбра, че колата е достатъчно надеждна. Сподели как е возията, двигателя на това купе как е? А за болежките - сервиз ;)

xm_net
Мнения: 268
Регистриран: 19 декември 2009
Репутация: 89
Местоположение: София
Автомобил: Лада Веста

Lada Vesta - xm_net

Мнение от xm_net » 14 сеп 2018 18:50

Симеон Петров написа:
14 сеп 2018 17:16
Бензанджията изглежда много доволен! Апропо, колега как е новия крос? За седана - жалко, но се разбра, че колата е достатъчно надеждна. Сподели как е возията, двигателя на това купе как е? А за болежките - сервиз
На крос-а в момента съм на 6000 км., но като се има предвид, че имам и известен опит и със седан версията (21000 км. и точно година експлоатация), вече мога да направя някакво по-точно сравнение. Определено SW Cross (не знам как е при чистото SW) е по-добрият вариант на модела Vesta! Колата е по-тежка, по-стабилна и возията й е по-комфортна спрямо тази на седана. Двигателят обаче определено е слабичък за това купе и ако колата е натоварена за динамика не може да се говори. Аз по принцип съм спокоен шофьор и колата ме устройва напълно, но правя сравнение с автомобилите, които съм имал и карал преди, а и с предишната Веста разбира се. Пък и като се замисли човек, на разположение имаш пет предавки - работиш по-честичко със съединителя и скоростния лост и докарваш нещата до приемливо ниво! Но все пак, един мотор от порядъка на около 130-140 к. с. ще стои далеч по-добре на този модел. Крос-версията е с по-стабилна изработка - в багажното отделение всичко е облицовано с пластмаса, докато при седана си беше обикновен мокет (тук не говоря за пода на багажника, той си е мокет при всички автомобили), спирачните дискове до момента даже нямат и помен от образуване на ръб, докато при тези на предишната Веста ръбчето се появи още на около 3500-4000 км. и това при един и същ стил на каране, петата врата се затваря тежко и стабилно, докато капака на багажника на седана си дрънчеше направо на тенекия и ей такива едни нещица, които човек отстрани може и да не забележи, но на мен по обясними причини ми правят впечатление. Предишната Веста си я бях поръчал с много по-голям мерак и бях прочел де-що има за модела из руските сайтове, докато я чаках да пристигне, така че тя си ми беше по на сърце, но не мога да кажа на бялото черно - крос-версията определено печели спрямо седана!

Rosen
Мнения: 104
Регистриран: 13 януари 2009
Репутация: 20

Lada Vesta - xm_net

Мнение от Rosen » 15 сеп 2018 01:44

Моите впечатления от Крос са, че този двигател наистина му идва слабичък.
Може би на седана не е така, но тук колата е по-тежка, по-висока, и с по-големи гуми - 17 цола (при седана са 16 цола).
Прави впечатление, че предавките са изключително "дълги", за да изпревариш извънградско,
то трябва да "настъпиш" на 3-та предавка до 100 километра, и да вкараш двигателя над 4 хиляди оборота.
За магистрално каране 4-та предавка е за предпочитане, защото на 5-та няма така необходимата рязкост
при ускоряване ако иска човек да изпревари. Карам на 4-та предавка до 120-130 и чак тогава мога със
сигурност да включа на 5-та. От това, че двигателят е слабичък и от нуждата да се кара в обороти,
поне за мен идва и по-голям разход на гориво спрямо седановата версия (при сравнения на разхода с друг колега,
собственик на седан).

Отговори

Върни се в “Моят автомобил”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 0 госта