Мнение
от LADA-2107 » 03 юни 2020 10:40
УАЗ не мога да коментирам - никога не съм имал, никога не съм карал.
Нива - от едно известно време (няколко години) ми се искаше да пробвам, но така и не се случваше. Съвсем наскоро (преди 2-3 седмици) ми дадоха една Нива пикап да стягам и да карам. Била е служебна, карана неясно от кого с неизвестен пробег. Сядам в колата (не е карана от половин година), запали от третия път, оказа се, че има хидравлика - много приятна изненада. Тръгнах да я изкарвам от паркинга - съединителя ужасен. Подкарах я - хлопа, тропа, дрънчи, вие, тресе... Първо впечатление: "Пълен ужас - добре, че не съм се измамил да купя такъв боклук!". Свързвам се със собственичката и тя ми казва да сменям каквото трябва. 4 нови шарнира, карета на преден кардан, тампони на задните амортисьори. Качвам се да карам - брей, ами тя не била толкова лоша. Даже по едно време започна да ми харесва! За 120 - 130 лв колата е друга. Ако се сменят лагерите на едната главина ще стане.Отварям капака - делко няма - няма да сменям чикчета, кондензаторчета, палци, капачки... Хидро обтегач на веригата, хидро компенсатори на клапаните - нищо не трябеа да се регулира. Двигателя тих - пее. Тук говорим за служебна кола на неизвестни километри с неизвестна поддръжка. Нова ако я купя и поддържам предполагам какво ще е.
Човека с темата за това как нещо постоянно му трясе, вибрира и така нататаък вероятно никога не е имал Лада преди това или е било много отдавна и е забравил какво е. Накратно имаше нереално високи очаквания, както и повечето хора които купуват нова Лада (без значение от модела). Искат да е евтино и много хубаво - няма как. Това, че колата не се ремонтира адекватно и въртят номера в представителството не е проблем в Нива- та или в сибственика. Проблема е в представителството знаят, че няма от къде да купиш по-евтино или по-добро за тези пари и се правят на луди.
Лошите отзиви за Нива - ами тези автомобили предимно са служебни, карат се безмилостно, страдат от лоша поддръжка, карат ги всички.... Следователно колата се чупи - нормално! Следователно хората са недоволни - нормално!Ако ти си карал една Нива десет години и си и взел здравето, с после си се пенсионирал/напуснал и аз идвам след теб, и трябва да се мъча с тази скрап, ще мразя както Нивата, така и теб. Ама да я купя нова и да я гледам и поддържам, ще я обичам. Същото важи и за ловците - купува някоя убута от каране Нива - бивша служебна, нищо не пипне да я стегне. После реве, че се чупи плстоянно - нормално.
Нивата е последния или един от последните истински джипове - чисто 4×4 с раздатъчна кутия, бързи и бавни предавки и всичко това се е управлява ръчно с лостове, не с копчета или още по-лошо от компютър, или най-лошото - автоматични скорости. Пародии от типа на Х-драйв или Куатро, които може и да са приложими в състезателен режим или за магистрала, но на пресечен терен не струват. Лично аз не вярвам, че на тази цена може да се намери нов и по-прохидим джип. И все пак трябва да бъдем реалисти, не да тръгваме с големите очаквания само защото е нова.